CV Hazırlama Teknikleri

İçerikler


CV bir işe girmek ve başvurmak için en gerekli olan belgedir. Kişisel bilgiler, mesleki geçmiş ve eğitim bilgilerinin hepsi CV'de yer alır. CV ne kadar kabarık olursa işverenlerin işe alma ihtimalleri o kadar artar. Çünkü bu demek olur ki kariyer hayatına hazır, kendini geliştirmiş biri. CV hazırlama teknikleri ise hazırlık aşamasında çok üzerinde durulan bir konu değildir. Fakat rakiplerden ayrılmak için en etkili silahtır. Profesyonel hayatınızla alakalı kısa bir ön bilgi içermeli ve firmanın istediği kraterlere uyan özellikleri barındırmalıdır.


Cv Oluşturma

Sunum

Cv'yi nasıl sunduğunuz önemli. Eskiden A4 üzerinden firmaya ulaştırılırdı fakat artık her şey online üzerine geçtiği için internet üzerinden hazırlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Microsoft Word üzerinden hazırlanmamalıdır, başvuru takip sisteminde sorun yaşanabilir. Arial ve Times New Roman yazı tipleri tercih edilmelidir. İnternette hazır cv sayfaları bulabilir ve onları doldurabilirsiniz. Yazı boyutunuzun 10-12 punto olmasına da özen gösterin. Ayrıca sayfa kenar boşlukları 0.5-1 inç boyutunda olmalıdır.

Özgün Olsun

Cv'niz size özel olmalıdır, hazır bir formatı birebir geçirmek hiç dikkat çekici olmaz. Başvurmak istediğiniz yere uygun şeyler yazmalıdır. Özgeçmişiniz kolay taranabilir olmalıdır, kağıtta beyaz alanda kalmalıdır. Eğer vurgulamak istediğiniz yerler varsa altını çizebilirsiniz veya maddeli anlatım kullanabilirsiniz. Başlıklarda ve yine vurgu yerlerinde kalın punto kullanabilirsiniz.

İçeriği

Peki, Cv'nin içeriği nasıl olmalı? Bunun için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Eksik olursa rakipleriniz sizi geçer.

Bunlar;

  • İsim, adres ve tel no üst kısımda yer almalı, eğer 2 sayfaysa ikisinde de yazmalı
  • Konu başlıkları firmanın ilgisini çekecek şekilde hazırlanmalı
  • Profesyonel bir dilde yazılmalı
  • Başvurduğunuz pozisyon ile alakalı neler biliyorsanız bulunmalı
  • Neler bildiğin dışında şirketlere neler yaptığını da vurgula
  • İş tecrübeleri dışında yetenekler, katıldığın kurslar ve projeler, sertifikalar da bulunmalı
  • Lider ruhlu, inisiyatif alabilen, takım arkadaşı olan biri olduğunu vurgula
  • Firmanın işine yaramayacak kişisel bilgileri ekleme
  • Açık ve anlaşılır bil dil kullan
  • Yabancı dile mutlaka yer ver

Ayrıca mezuniyet yılı, ortalama gibi eğitim bilgileri de mutlaka yer almalıdır.

Yazım Hataları

CV'de yazım ve noktalama hatalarına çok dikkat edilmelidir. Firma her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceler. Tek bir hata sizi aşağı çekebilir.

Cv Oluşturma