CV'ye Referans Eklenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İçerikler


    CV hazırlarken referans bölümü oldukça önemlidir. Referans yazılan kişinin konumu itibariyle işverenlerin gözünde güven oluşmakta ve işe alım süreçleri hızlı bir şekilde sonuçlanabilmektedir.

    Referans yazılan kişilerin bire bir tanınmış kişiler olması da oldukça önemlidir. İşverenler tarafından CV'de referans gösterilen kişiler aranmakta ve iş başvurusunda bulunan aday ile ilgili bilgi alınmaktadır. Bu nedenle CV hazırlama sürecinde referans yazılan kişinin önceden haberinin olması da faydalı olmaktadır.

    Referans yazılan kişinin mesleki konumu ve iletişim bilgilerinin de yazılması oldukça önemlidir. Bazı işverenler iletişim bilgisi yazılmayan referansları kabul etmemektedir. Dolayısıyla tam bir bilgi ile özgeçmiş içerisinde son bölüme eklenmesi gerekmektedir.

    Özgeçmişte Kimler Referans Gösterilebilir?

    Özgeçmiş hazırlama sürecinde referans bölümü herkes için soru işaret olarak bilinmektedir. Kimlerin referans olarak eklenebileceği şu şekilde önerilmektedir:

    • Bir önceki işverenin referans olarak yazılması oldukça etkilidir. Bir işverenin çalışanından memnun olması yeni iş tecrübesi açısından olumlu bir izlenim sunmaktadır.
    • Tanımadığınız kişileri referans yazmanızın hiçbir anlamı olmayacaktır. Referans gösterilen kişinin sizin hakkınızda fikir beyan edebilmesi oldukça önemlidir.
    • Akrabaların veya aile üyelerinin referans olarak yazılması doğru olmamaktadır. Mümkün olduğunda mesleki anlamda sizi bilen ve sizinle çalışma fırsatı bulmuş kişileri yazmanız önerilmektedir.
    • İşveren, müdür, insan kaynakları uzmanı gibi eski iş yerinden farklı kişilerin de referans olarak gösterilmesi etkili olabilmektedir. Fakat bu noktada pozisyon oldukça önemlidir.

    Özgeçmişte Referans Göstermek Zorunlu Mudur?

    Özgeçmiş doldurma süreçlerinde çoğunlukla belirsizliğe düşüren bölüm olan referanslar bölümünün her zaman için doldurulmasına gerek olmamaktadır. Referans bölümünü boş bırakmamak adına aile üyelerinden birini yazmak yanlış bir yöntem olarak değerlendirilmektedir.

    CV Referans bölümünün zorunlu olmamasına rağmen mülakat süreçlerini hızlandırabilmek adına, referans bölümüne ihtiyaç durumunda referans gösterilebileceğinin belirtilmesi de işverenlerin gözünde olumlu bir intiba oluşmasına yardımcı olmaktadır.

    CV örnekleri içerisinden referans bölümlerinin incelenmesi önerilmektedir. Bu inceleme ile birlikte farklı referans örneklerine ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu nedenle herkesin kendine özgü bir şekilde referans bölümünü doldurması önemli bir detay olarak belirtilmektedir.


    Cv Oluşturma