- 18 Ekim
- Cv Lazım
- Cv Hazırlama
Üniversite yaşantısı, liseden sonra her gencin hayallerini süslemektedir. İyi bir üniversite ve iyi bir bölüm okumak, tüm lise öğrencilerinin bir hayalidir. Gençler tarafından üniversite yıllarında fark edilen gerçeklerden biri, üniversitelerin aslında insanı bir iş sahibi yapmada büyük yardımcı olmasıdır. Bu nedenle yeni mezun olan üniversiteli gençler, CV hazırlarken pek çok hataya ya da yanlışa düşmekte, böylece potansiyel olarak girebilecekleri bir iş dahi olsa CV dosyası kabul görmemektedir. Bunun temel nedeni bilgisizce, doğru olmayan pek çok bilginin burada geçirilmesidir.
Buna karşılık yeni mezunların doğru hazırladığı bir özgeçmiş üniversite ardından çabucak iş bulabilmesinde katkı sağlayacaktır. Bu minvalde hazırlamış olduğumuz yazımızda bir CV’nin nasıl oluşturulması gerektiğini ve nelere dikkat edilmesinin lâzım olduğunu ele aldık. Bu yazımızı okuduktan sonra hazırladığınız doğru bir CV ile iş hayatınıza hemen başlayabilirsiniz. Sayfamızda yayınladığımız CV hazırlama formu seçeneklerine de bakarak bunları kendinize göre doldurabilirsiniz.
İş Tecrübesi Olmadan CV Oluşturma
Günümüzde liseden mezun olma yaşı 18 olup, bir genç 4 yıllık bir bölümü 22 yaşında; 6 yıllık bir bölümü ise 24 yaşında tamamlamaktadır. Ancak üniversitede ailenin maddi imkân sağlaması, bursların mevcut olması ve geleceğe dair bir plan yapılmaması gibi nedenlerle çok sayıda öğrenci üniversite yıllarında iş tecrübesi edinmemektedir. Ancak üniversitelerde staj yapma bulunmaktadır. Hemen hemen her firma ve kurum bünyesinde staj öğrencisi bulundurmaktadır. Bu nedenle eğer staj yapmışsanız, bu eğitimi girmeniz gerekmektedir.
Staj Yapmak
Staj, her üniversite öğrencisi tarafından yapılabilecek olup, staj yeri tercihi öğrencinin yeteneklerine ve okuduğu alana bağlıdır. Çoğu üniversite bölümünde zorunlu staj olmadığı için, pek çok öğrenci bu fırsatı kaçırmaktadır. Zira iş yerleri, staj yapan öğrencilerden yetenekli, becerikli ve firmaya değer katacak olanları yeni mezun statüsünde işe almaktadır. Zorunlu staj durumu mevcutsa, bu durum daha kolaydır. Bunda tüm yapmanız gereken, staja gittiğiniz tarihleri doğru bir şekilde doldurmak ve işinizin tanımını yapmanızdır. Burada yanlış bilgi vermemeniz gerekmektedir. Zira yanlış bilgiler, insan kaynakları bölümünde çalışanlar tarafından kolaylıkla anlaşılmaktadır. Özgeçmiş geçse ve mülakata çağrı alınsa dâhi yanlış olan yerlerden de soru geleceği için, mülakattan geçmek büyük bir zorluk olacaktır. Bu nedenle her şey eksiksiz ve tam yazılmalıdır.
Staj esnasında alınan referanslar da CV hazırlama formu için önemlidir. Burada sizin kıdem olarak üstünüzü ya da patronunuzu referans olarak gösterirseniz, eğer iyi bir staj geçirmişseniz size olumlu bir yorum gelecektir.
Üniversite Eğitiminizi Doğru Yazın
Ancak staj ve iş deneyimi olmayan, deneyimsiz kişilerin de CV oluştur için fırsatı vardır. CV hazırlama formu oluşturulurken, en önemli alanlardan birisi de üniversite kısmıdır. Burada üniversite mezuniyet puanınız ve aldığınız spesifik eğitimleri belirtmeniz önemlidir. Zira bazı bölümlerde verilmekte olan özel dersler, yeni mezun öğrencilere kariyer arayışlarında büyük bir yardım sağlamaktadır.
Bu esnada katıldığınız seminerler ve aldığınız belgeler de size kariyer arayışında destek verecektir. Bu alan firmalara hangi konularda ehil olduğunuzu göstereceği için, firmaya katkı gösterebilecek eğitimleri almış yeni mezunlar daha değerli olmaktadır. Yine bazı firmalar da üniversite esnasında gidilen öğrenci topluluklarını ve hobileri de sormaktadır. Bunları anlatırken kısa ve öz anlatmanız gerekmektedir. Zira bu kısımda okuyan kişi, sizi görmeden hakkınızda bilgi edinmektedir.
Yabancı Dil Bilginizi Girin
Yabancı dil, günümüzde en olmazsa olmaz konulardan biridir. Bu nedenle herhangi bir işte çalışmamış da olsanız, eğer yabancı diliniz iyiyse ve anadil seviyesindeyse pek çok yeni mezun öğrencinin üzerine geçersiniz.
Yabancı dilinizi doldururken, okuma, yazma ve anlama gibi üç ayrı nitelik bulunmaktadır. Bunların hepsi de, en iyiden en kötüye doğru gitmektedir. Burada sık yapılan yanlışlardan biri, bir dili bilmiyor veya az biliyor da olsa, “çok iyi” yapmasıdır. Bu özgeçmiş değerlendirmeden geçse bile, bu dille ilgili herhangi bir soru geldiği takdirde kariyer hayatınız daha başlamadan sona erecektir. Bu nedenle dürüst olmanız şarttır.
Hakkınızda Kısmını Etkili Doldurun
CV hazırlama formu içerisinde, yeni mezun öğrencilerin kendileri hakkında bilgi verdiği bir alan da yer almaktadır. Gerek boş CV formu, gerekse hazır CV seçeneklerinde olan bu kısım, bazen farklı isimler ile de anılmaktadır. Ancak amacı tektir: kişinin hakkında fazla bilgi vermesi. Burada unutulmaması gereken husus, uzun ve sıkıcı yazıları hiç kimsenin okumayacağıdır. Bu nedenle az ve öz yazmaya, yazınızın da özenli ve akıcı olmasına önem göstermeniz gerekmektedir. Zira yapılan kelime hataları, insan kaynaklarında sizin hakkınızda negatif bir görünüm oluşturacaktır.
Hazır CV Kullanın
CV Dosyası iki şekilde hazırlanmaktadır. Bunlardan biri, kişinin kendi hazırlamasıdır. Burada kariyer yapacak kişi, Microsoft Word gibi bir programla, örnek CV dosyalarından da yararlanarak bir dosya hazırlamaktadır. Ardından bu dosya, PDF olarak dönüştürülmektedir. Ancak burada profesyonel bir yapı olmadığı ve düzensiz bir görünüm olduğu için, özgeçmiş kötü ve eksik görülmektedir. Bu nedenle tavsiye edilen, ikinci yöntem olan CV oluşturucu kullanmaktır.
Yeni CV oluşturma ile hazır bir CV dosyası üzerine gerekli bilgilerinizi yazarak, daha profesyonel bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu konuda sitemizde pek çok CV örneği yer almaktadır. CV oluşturma programı sayesinde siz de ne yazacağınızı düşünmeden, gerekli yerleri doldurabilirsiniz.
Bu esnada yukarıda bahsettiğimiz konulara ehemmiyet vermeniz ve bu bilgileri doğru girmeniz gerekmektedir. Unutmamanız gereken husus, gerek hakkınızda, gerekse iş bilgileriniz kısmında doğru olmayan ifadeler kullanmamanızdır. Doğru hazırlanan bir özgeçmiş, iş başvurularında her zaman daha önde olmaktadır.