Cv’de Yalan Söylemenin Tehlikeleri Nelerdir?

Çoğu insan, Cv hazırlamanın mühim ve üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu olduğunu bilmektedir. Çünkü Cv, iş başvurularınızda sizin kimliğinizdir adeta. İşveren, sizin kariyer hayatınızla ilgili özet bilgi içeren bu dosyalara bakarak sizinle ilgili bir ön bilgi edinir. Edinilen bu ön bilgi, sizin rahatlıkla iş bulmanızı sağlayabileceği gibi işveren tarafından hiç fark edilmemenize de sebep olabilir. Bu yüzden, işverenin sizi doğru tanımasının yolu, hazırladığınız CV’den geçmektedir.

Her ne kadar düzgün bir Cv hazırlama yeterli gibi dursa da aslında Cv’de verdiğiniz bilgilerin doğru olması da gerekir. Bu, çok kritik bir noktadır. Cv’de yalan beyan, sizi zor duruma düşürecek; işte çalışmaya başlamanız halinde işten çıkarılmanıza neden olacaktır. İşverenin güvenini kaybetmek de cabası! Bu yüzden etkili bir cv hazırlama konusunda verdiğiniz bilgilerin tam anlamıyla doğru olup olmadığına dikkat edin.

Cv hazırlarken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda kafanızda soru işaretleri varsa, sitemiz üzerinden çeşitli Cv örneklerini pdf olarak indirebilir veya düzenle butonuyla sitemiz üzerinden Cv’nizi düzenleyebilirsiniz. Size çok çeşitli seçenekler sunan sitemiz, zengin bir cv hazırlamanıza da yardımcı olacaktır.


Cv Oluşturma

İnsanlar Cv Hazırlarken Neden Yalan Söyler?

Etkili cv hazırlamaya çalışan insanların bazıları, çeşitli başlıklar altında yalan bilgi vermektedirler. Örneğin, İngilizce yeterliliği konusunda orta seviyede olan bir insan, üst seviyede olduğunu yazabilir. Herhangi bir bilgisayar programında hiçbir bilgisi olmayan insan, o programları yeterlilik seviyesi başlığı altına yazabilir. Bunlar, masum yalanlar gibi görünebilir. Ama aslında pek de masum değildirler. Bu yüzden yazdıklarınıza dikkat edin!

Her şeyden önce bu tarz yalanlar, işverenin yanlış bir şekilde yönlenmesine sebep olur. İşverenin verdiği ilan için bilgisayar bilgisi veya İngilizce seviyesinin çok iyi olması kritik bir öneme sahip olduğunda, hatalı bilgiler işvereni zor durumda bırakabilir. Bu meselenin, işverenle ilgili kısmı olduğu gibi iş başvurusunda bulunacak kişiyle alakalı kısmı da vardır.

Zor durumda kalan, yanlış yönlenen işverenin yanında bir de güven kaybedebilecek iş arayan bir kişi bulunmaktadır. Yine İngilizce bilgisi üzerinden gidelim. Başlangıç seviyesinde olan İngilizce bilginiz için orta seviye dediğinizi varsayalım. Dikkat ederseniz yeterlilik konusunda arada uçurumlar var. Başvuracağınız işin de İngilizce mülakatı olsun. Cv’de yer alan yalan bilgi yüzünden işveren sizinle görüşme sağlayacak fakat mülakat esnasında orta seviye İngilizce’ye sahip olmadığınızı fark edecek. Çünkü İngilizce bir mülakatta konuşurken kem küm etmek durumunda kalacaksınız. Bu, sizi çok zor bir duruma düşürecektir. Peki bir insan, CV’de neden yalan bilgiye başvurur? Bu sorunun cevabını bulmaya çalışalım.

İnsanlar bir işe başvururken ilk önce başvuracakları işin tanımına bakıp daha sonra o işin, başvurandan istediği yeterlilikleri inceler. Eğer istenilen yeterlilik başvuran kişide yoksa, kişi bazen yalan söylemek gibi bir çareye başvurabilir. Bu, aslında bir çözüm değildir. Çünkü er ya da geç verilen bilginin doğru olmadığı işveren tarafından anlaşılacaktır. Ama iş başvurusu yapan kişi, o an bunu düşünmez. Tabi burada şöyle bir gerçeklik de var: Yeni mezun olmuş bir kişiden 5 yıl deneyim ya da dolu dolu bir Cv isteniyorsa, kişi bu noktada talepleri karşılayabilmek adına Cv’de yalan beyan verme gibi bir yola sapabilir. Fakat sebep her ne olursa olsun, Cv’de vereceğiniz bilgilerin tamamı doğru olmalı!

 Cv Hazırlama İşlemi Sırasında Yapılan Yanlışlar?

 Bir insan, Cv hazırlarken hangi konularda ve nasıl yalan bilgi verir? Şimdi bu başlığı maddelendirerek devam edelim yazımıza.

  • İş deneyimleri kısmında, daha az deneyiminiz olmasına rağmen daha çok gibi göstermek.
  • Bilgisayar, yabancı dil bilgisi konusunda yeterlilik derecesini doğru göstermemek.
  • Adres konusunda işvereni yanıltmak. Örneğin, Ankara’daki bir iş için İstanbul’da oturmanıza rağmen adresi Ankara olarak göstermek.
  • Sizi pek de fazla tanımayan kişileri referans olarak göstermek. Bu, ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Referans teyidi aşamasına geldiğinizde, referans yazdığınız kişilere haber vermezseniz eğer, bu kişiler işveren ya da firma tarafından arandığında bocalayacaklardır.
  • Sosyal medyaya hâkim olma konusunda, sosyal medyayı detaylıca bilmemenize rağmen kendinizi bu konuda uzman olarak göstermek.
  • Sertifika başlığı altında, sertifika verilmeyen eğitimleri yazmak.
  • İlgi alanınız olmayan şeyleri, ilgi alanınız gibi göstermeye çalışmak. Örneğin, hiç doğa yürüyüşleri yapmamanıza rağmen “doğa yürüyüşleri”ni ilgi alanı kısmına yazmak.

Bunun gibi daha çok madde sıralanabilir. Bu tarz konularda yalan yazmak, sizi illaki zor duruma düşürecektir. Bu yüzden, Cv hazırlarken kendinizle ilgili doğru bilgileri yazdığınıza emin olun. Ayrıca başvuracağınız her iş ilanı öncesi Cv’nizi mutlaka kontrol edin!

Yalan Cv'de İşverenler Adayları Nasıl Yakalar?

İş başvurusunda bulunacak bir adayın, özgeçmişinde yalan bilgiler varsa, bir işveren adayın yalanını nasıl yakalar? Bu soru, Cv’nizi doğru bilgilerle oluşturma konusunda sizi çok fazla ilgilendiriyor. “Deneyim kısmına alakasız işleri de ekleyeyim, bilgisayar bilgim yok ama işe girince öğrenirim.” şeklinde düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. CV’nizde yalan bilgiler olması halinde, ileride büyük sıkıntılar yaşarsınız. Peki işveren, bir adayın yalanını nasıl yakalar?

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki işe başladıktan sonra verdiğiniz yalan bilgiler bir şekilde ortaya çıkarsa işinizi kaybetmeniz çok mümkün. Ayrıca işten çıkarılırken herhangi bir tazminat da alamazsınız! Üstelik böyle bir durumda işverenin güvenini de kaybedersiniz. Ama daha o aşamaya gelemeden mülakat aşamasında bile işveren sizin yalanınızı ortaya çıkarabilir. Hiç çalışmadığınız bir pozisyonda çalışmış gibi gösterirseniz kendinizi, maaş teklifi sırasında pozisyona uygun olmayan bir maaş talep edersiniz. Hal böyle olunca o pozisyonda daha önce çalışmadığınız rahatlıkla anlaşılır.

Referans kısmında da en son çalıştığınız kurumdan birkaç kişiyi referans gösterdiniz diyelim. Mülakat sırasında, aslında en son çalıştığınız işten çıkarılmanıza rağmen kendi isteğinizle çıktığınızı bildirirseniz eğer, referans teyidi sırasında yalan söylediğiniz anlaşılır. Çünkü mülakatın olumlu geçmesi halinde referans teyidi yapılmakta, adayın doğru bilgiler verip vermediği teyit edilmektedir. Öğrenci olduğunuz üniversiteden bir hocanızı, bilgi olmamasına rağmen referans olarak gösterdiniz diyelim. Yine referans teyidi sırasında verdiğiniz yalan bilginin açığa çıkmaması mümkün değildir!

Yabancı dil konusunda söylenen yalanlar epeyce fazladır. Başlangıç düzeyindeki Fransızcanızı ya da İngilizcenizi orta seviye olarak göstermeniz halinde, bu dillerde yapılacak yazılı sınav ya da sözlü sınavlar yeterlilik derecenizin alt seviye olduğunu gösterecektir. O halde siz de herhangi yalan bilgilere başvurmadan, neyi ne kadar biliyorsanız veya hangi konuda ne kadar deneyiminiz varsa onu açık bir şekilde yazın. Aksi takdirde zor bir durumla karşı karşıya kalıp güven kaybı yaşarsınız.


Cv Oluşturma