CV Hazırlamanın Altın Kuralları


Yeni bir iş başvurunda bulunan kişilerin kendilerini tanıttığı bilgilerin kağıda dökümüne cv hazırlama denir. Açılımı curriculum vitae olan ve ülkemizdeki adı öz geçmiş olarak bilinen cv, iş başvurularında olmazsa olmaz bir adımdır. İnsanların hayallerindeki işe başlamak için etkili bir cv hazırlamaları gerekmektedir ve bunun için de cv hazırlama kuralları vardır. Bu kurallar araştırılarak ve doğru adımlar uygulanarak istenildiği gibi bir cv hazırlamak mümkündür.

Öncelikle bugüne kadar yaptığınız işlerdeki tecrübelerinizi, ilgi alanlarınızı, nelerde yetenekli olduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir. Başvuruda bulunacağınız iş yerinin sizi işe alması için kendinizi doğru ve net bir şekilde tanıtmalısınız. Kendinizi doğru bir şekilde anlatarak hazırladığınız cv, başvuru yaptığınız iş yerinin özellikleri ile bağlantılı olursa işe alınma olasılığınız da bir o kadar yüksek olacaktır.

Daha önce cv hazırlamamış kişilerin sıklıkla araştırdığı konulardan birisi iyi bir cv nasıl hazırlanmalıdır sorusudur. Yanlış bir yol izlemek istemiyorsanız internet üzerinden güncel cv örneklerine bakabilir ve buna uygun olarak kendi cv örneğinizi yazabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise cv hazırlarken bir bölüme yazıyorsanız istediğiniz pozisyondan bahsetmelisiniz. Ancak genel bir cv hazırlayacaksanız kişisel bilgilerinizden daha çok bahsetmeniz yararınıza olacaktır.

CV hazırlarken belli başlı dikkat etmeniz gereken püf noktalar vardır. Tavsiye edilen adımlara uygun olarak hazırlığınızı yaparsanız daha anlaşılır bir sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır. Başvurduğunuz yerlerde özellikle dikkate alınan bu püf noktalar doğru bir cv hazırlama aşaması için gereken her konuyu içermektedir. Kendinizi tanıtacağınız cv’de dikkat etmeniz gereken püf noktalar ise şunlardır:

  • CV hazırlamak için A4 kâğıdı kullanılmalıdır.
  • Kendinizi tanıtmanız en fazla 2 sayfa tutmalıdır ancak akademik bir cv hazırlıyorsanız bu daha fazla bilgi içerebilir.
  • CV incelemeleri için ortalama belirlenen süre 1-3 dakika arasıdır. Bu nedenle uzun paragraflardan ve detaylı anlatımlardan kaçınılmalıdır.
  • Birinci veya üçüncü tekil kişi ağzıyla yazılması gerekmektedir.
  • Hazırladığınız cv okunaklı ve anlaşılır olmalıdır. Bunun için cv hazırlarken Times New Roman veya Arial gibi kolay okunabilen karakterler tercih edilmeli ve 11-12 punto kullanılarak yazılmalıdır.
  • İnternet siteleri hariç kelime veya cümlelerin altı çizilmemelidir.
  • CV hazırlarken dil bilgisi, noktalama işaretleri, imla kuralları ve anlatılanların akıcı olması öncelik olarak dikkate alınmalıdır.
  • Başvuru yapacağınız iş yerine uygun olarak yazılmalıdır. Ancak genel bir başvuru yapmak istiyorsanız hangi alanda çalışmayı tercih edeceğinizden bahsetmeniz gerekmektedir.
  • Daha önceki iş tecrübelerinden bahsedilirken ters kronolojik sıra izlenmelidir.
  • Konu dışına çıkmamaya özen gösterilmeli ve gereksiz anlatımlardan kaçınılmalıdır.
  • Ekleyeceğiniz fotoğraf resmi bir şekilde çekilmiş olmalıdır. Örneğin takım elbise ile çekindiğiniz fotoğrafı ekleyebilirsiniz.
  • Silik ve net olmayan, arka planı bulanık fotoğraflar tercih edilmemelidir.

Yukarıda bahsedilen püf noktalar kişilerin daha doğru ve daha anlaşılır bir cv hazırlaması için gereken her konuyu içermektedir. CV hazırlamak konusunda bilgi sahibi değilseniz önceden araştırma yaparak ve cv hazırlama tekniklerini öğrenerek bu adımı gerçekleştirmelisiniz. Çünkü hazırladığınız bilgiler ne içeriyor veya nasıl hazırlanmış gibi kriterler en çok dikkat edilen noktalardır.

Önceki iş hayatınızda size referans olabilecek kişileri, başvurduğunuz yer için gerekli ise, belirlemenizde fayda vardır. Hazırladığınız bilgilerin son kısmına eklediğiniz referanslar işe alımınız esnasında değerlendirilir. Eğer doğru referans seçimleri yaparsanız değerlendiren kişiler tarafından bir adım öne alınmanız mümkün olacaktır. Bu sebeple başvurduğunuz iş ile ilgisi olan bir referans belirlemek hem cv bilgileriniz hem de işe alım şansınız için oldukça önemli bir adım olacaktır.

 


Cv Oluşturma