CV Hazırlama Aşamaları

İçerikler


    İş başvurularında iyi hazırlanmış bir CV her zaman bir adım öndedir. Bunun için cv hazırlama aşamaları oldukça iyi bilinmesi gereken hususlardır. CV kişinin yetkinliğini ve tecrübelerini anlatan kişisel bir reklam aracıdır. Buna bağlı olarak kişinin başvurduğu iş bağlamında yeterli olup olmadığını gösterir. İş başvurularında kişinin hazırladığı CV ne kadar doğru ve kaliteli olursa kendisine o kadar avantaj sağlayacaktır.


    Cv Oluşturma

    CV Hazırlama Aşamaları Nelerdir?

    İlk olarak CV hazırlanmadan önce başvurulacak iş doğrultusunda aşamalara ayrılmalıdır. Aşamalara ayrılarak hazırlanan bir CV hata payını en aza indirerek, etkileyici bir CV olma hususunda yarar sağlayacaktır. Bu bağlamda yapılması gereken ilk şey CV’ ye düzgün, mümkünse takım elbiseli bir fotoğraf eklenmesidir.

    Kaliteli bir fotoğraf, dikkatlice yazılan CV metnini desteleyen, prezantabl bir izlenim oluşturacaktır. Ardından deneyim ve özgeçmişi anlatan olabildiğince kısa, fakat doğru kelime seçimleri ile kapsamlı bir metin yazılmalıdır. Yazılan metin, imla kurallarına dikkat edilerek gereksiz sözcük kullanımından kaçınılarak yalın fakat kaliteli bir şekilde yazılmalıdır. Bu hususta dikkat edilmesi gerekilen bir diğer konu, yazılan bilgilerin doğru olmasıdır.

    Abartı barındıran veya yalan bilgiler içeren bir CV etik olmamakla beraber, uzun vadede zararlı sonuçlar doğuracaktır. Son aşama ise eğitim bilgilerinin, referansların ve hobi kısımlarının yazılmasıdır. Standart bir CV’ de olması gerekenler bunlardır. Ancak bazı kurumlar kendi CV şablonlarını oluşturarak ek bilgiler de istemektedir.

    CV Hazırlama Aşamalarının Püf Noktaları Nelerdir?

    Uzmanlarca yapılan araştırmalara göre, başarılı bulunan CV’ler, standart kalıpların dışına çıkmayı başarabilmiş, sadece başvurulan iş odağında yazılan CV’lerdir.

    Bu bağlamda CV hazırlama aşamalarının püf noktaları şunlardır;

    • Kariyer Odaklı Olması.
    • İmla Kurallarına Uygun Olması.
    • Açık ve Kısa Olması.
    • Özgün ve Kaliteli Yazılması.

    İyi bir CV’nin yukarıdaki adımlar dışında, en büyük püf noktası kariyer odaklı olmasıdır. Başvurulan iş hedefinde yazılan CV’ler başarılı bulunmaktadır.

    Standart Bir CV’de Olması Gereken Bölümler Nelerdir?

    Bazı kurumlar kendi şablonları ekseninde bir CV istese de genel olarak standart CV şablonları kullanılır. Bu hususta yapılan hatalardan birisi CV’de olması gereken bölümlerin unutulmasıdır.

    Bir CV’de olması gereken bölümler şunlardır;

    • Fotoğraf.
    • Kişisel Bilgiler.
    • Eğitim Bilgileri
    • İş Tecrübeleri.
    • Hobiler.

    Standart bir CV’de olması gereken kısımlar bunlardır. Fakat kişi referans veya referanslara sahipse bu kısmı da mutlaka eklemelidir.

    CV Neden Hazırlanır?

    İş başvurularında işe alım yöntemi olarak kullanılan CV’ler bu anlamda önemlidir. Neredeyse tüm kurumlar ve işverenler kendilerine yollanan CV’ler arasından seçim yapmaktadır.


    Cv Oluşturma