İş Başvurularında İşvereni Etkileyecek Bir CV Hazırlama

İçerikler


    Birçok insan üniversiteden mezun olduktan sonra CV hazırlama telaşına düşüyor. Zira çoğu insan, CV’nin iş başvurularında önemli bir kriter olduğu temel bilgisine sahiptir. Ancak, burada bazı sorular, insanın aklını karıştırır. Etkili bir CV nasıl olmalı? CV hazırlarken nelere dikkat etmeliyim? İş bulma kurumu olan İŞKUR için yapacağınız başvurularda ya da firmalara bizzat gidip CV bırakmanız durumunda, hazırlayacağınız CV’nin niteliği de önemli olacak. Ayrıca internet üzerinden yapacağınız başvurularda iş başvurusu formu olarak bilinen formu da eksiksiz ve düzgün doldurmanız gerekir.


    Cv Oluşturma

    İşvereni Etkilemek için CV Nasıl Hazırlanır?

    Bir işveren ya da firma, ilk etapta CV’nizi dikkatli bir şekilde inceler. Okuduğunuz okullara, eğitim seviyenize, ilgi alanlarınıza, deneyimlerinize vb. hepsine bakar. Ancak bu inceleme süresi çok da uzun olmaz. Bu yüzden CV hazırlarken çeşitli kriterlere uymanız gerekir. Etkili bir CV hazırlamanız demek, iş başvuruları için ilk adımı atmanız demek. Bu nedenle, CV hazırlarken gereksiz bir iş yaptığınızı düşünmeyin.

    CV hazırlama, birçok insan için zor bir süreçtir. Çünkü neyi, ne kadar ve nasıl yazacaklarını bilmezler. Ya çok uzun bir CV yazarlar ya da çok kısa! Nasıl ki iş görüşmelerine giderken konuşmanız, giyim kuşamınız işveren için bir kriterse, CV de böyle bir kriter olarak değerlendirilmelidir. Aslında CV hazırlarken bir yandan zor ama bir yandan da keyifli bir iş yaparsınız. Çünkü kendinizi yazı yazarak ifade etmeye çalışırsınız. Bu nedenle genel olarak etkili bir dil kullanmaya özen göstermelisiniz. Etkili bir dil, işvereni de etkileyecektir. Korkuyorsunuz biliyoruz, fakat korkmayın, CV hazırlamanın en kolay yolunu sizlere sunuyoruz.

    Hemen Size Özel CV Hazırlayın!

    İnternet sitemizde size uygun şablonu bulduktan sonra, ilgili bölümleri kişisel bilgileriniz ile doldurmanız gerekecektir. Bu bilgi girişlerinde doğru ve eksiksiz veri sağlamanız, oldukça önemlidir. Her şeyin hazır olduğuna emin olduktan sonra, PDF dosyası olarak indirebilir ya da direkt internet sitemiz üzerinden yazdırabilirsiniz. Peki, etkili bir öz geçmiş nasıl hazırlanır?

    • Kişisel bilgilerinizi mutlaka ekleyin. Ad- soyad, doğum tarihi, (varsa) sürücü belgesi, adres ve iletişim bilgilerini yazın. Adres konusunda artık genel kabul, açık bir şekilde yazılmaması.
    • Kariyer hedeflerinizi yazın. Kariyer hayatınızda nasıl bir yol çizmek istiyorsanız bu başlık altında düşündüklerinizi etkili bir şekilde yazın. Birçok insan maalesef, herhangi bir hedefi olmadan ilerliyor hayatta. Fakat siz kendinizden ve kararlarınızdan emin olduğunuzu, kariyer hedeflerinizi yazarak işverene gösterebilirsiniz.
    • Eğitim durumunuzdan bahsedin: Hangi okullardan mezun olduysanız ve şu anki eğitim durumunuz ne ise bunları mutlaka yazın. Çoğu işveren için mezun olunan üniversitenin niteliği de önemli. Burada dikkat etmeniz gereken konu, okuduğunuz okulları yazarken ters bir kronoloji izlemeniz gerektiğidir.
    • İş deneyimlerinizi, başvuracağınız işe göre düzenleyin. Deneyim, çoğu işverenin olmazsa olmazıdır. Ama deneyimlerinizin, başvuracağınız işe uygun olması gerekir. Deneyimlerinizle alakalı bir işe başvurmuyorsanız, CV’deki deneyimler işverenin ilgisini çekmeyecektir. Aynı zamanda deneyimlerinizi yazarken kullanacağınız dilin niteliği çok önemli. Pozitif etki bırakacak kelimeler kullanmaya özen gösterin.
    • Yeterlilikleriniz varsa mutlaka bunları yazın. Bilgisayar bilginiz, yabancı dil seviyeniz ve daha başka yeterlilikler işverenler için önemlidir. Bir yabancı dilin bile yetmediği bir dönemde yaşıyoruz. Dikkat ederseniz çoğu işte İngilizce bilmek bir kriter olarak yerini alır. Ama yarım yamalak bildiğiniz dilleri yeterlilik olarak eklemeyin. Az buçuk İngilizce biliyorum. “Hadi bunu da ekleyeyim.” demeyin sakın! Bu şekilde işvereni de yanlış yönlendirmiş olursunuz. Aynı zamanda bu başlık altında aldığınız sertifikalar ve katıldığınız seminerleri ekleyin. Sertifika ve seminer kısmı, yine başvuracağınız işle ilgili olmalıdır. Birçok insan “CV’yi ne kadar çok doldurursam o kadar çok işverenin dikkatini çekerim.” diye düşünür. Ama durum, aslında hiç de böyle değildir. İşveren kendi işini ilgilendiren kısımlara dikkat eder. Siz de CV hazırlarken hep başvuracağınız iş odaklı düşünün.
    • Yeteneklerinizden bahsedin. Yeterlilik ve yetenek aynı şeymiş gibi dursa da aslında birbirlerinden oldukça farklıdır. Yaratıcılık, liderlik ruhuna sahip olma, problem çözebilme vb. bunların hepsi bir yetenektir. Başvuracağınız işin niteliğine göre sizde var olan yetenekler işinize yarayacaktır.
    • İlgi alanlarınızdan bahsedin. Kitap okumak ilgi alanına dahil olacak bir konu değildir. Lütfen bu tarz konuları ilgi alanı kısmına yazmayın. Birçok insan böyle bir hataya düşer. Ama koleksiyonculuk bir ilgi alanı olabilir. Siz de ilgi alanları kısmına bu tarz şeyler yazmaya özen gösterin.
    • Varsa referanslarınızı ekleyin. Referans kısmı, özellikle mülakat aşamasının olumlu geçmesi dahilinde işverenler tarafından dikkate alınan bir kısımdır. Bu bölümde 2 kişiyi referans olarak yazmanız ideal olacaktır. Referanslarınızı seçerken sizi tanıyan insanları seçmeye özen gösterin. Ayrıca referanslarınızın başvuracağınız işle alakalı olması gerekiyor.
    • CV’nizi güncel tutmaya özen gösterin. Her insan, zaman ilerledikçe farklı tecrübelere ve yeterliliklere sahip olur. Yeni mezunların çok fazla deneyimleri olmayacaktır. Bu yüzden yeni mezunlar, zaman ilerledikçe deneyim sahibi olurlar. Bu yüzden iş ilanlarına başvurmadan önce CV’nizi mutlaka gözden geçirin. CV’nizde herhangi bir hata varsa düzeltin.
    • CV’lerinizin başvurduğunuz ile ilgili olup olmadığına dikkat edin. Birçok insan hazırladıkları CV’ler ile her işe başvurabileceklerini düşünür. Bu, aslında yaygın olarak yapılan bir hatadır. Her CV, her işe uygun olmayabilir. Başvuracağınız işle alakasız bir yetenek, deneyim ve referans kısmı işveren için önemli olmayacaktır. İşveren, kendi işiyle ilgili kısımlara odaklanır. Bu yüzden başvuracağınız işler birbirinden farklılık gösteriyorsa CV’lerinizi de sürekli düzenleyin. Hazırladığınız CV’yi PDF dosyası haline getirip e posta ile başvuru yapacaksanız bu PDF’i gönderin.
    • Ön yazı ekleyin. Bu kısım, CV’ye dahil edilmeyen ama internet üzerinden yapacağınız başvurular için gerekli. Çoğu ilana başvuru yaparken firma sizden bir ön yazı talep eder. Aslında ön yazı yazmak zorunda değilsiniz. Yani böyle bir gereklilik yok. Fakat ilana başvururken ön yazı eklemeniz, firmanın sizin başvurunuzu daha çok dikkate almasını sağlayacaktır.

    Evet, artık CV hazırlamanın püf noktalarını öğrendiniz. Bu püf noktaları ve detayları göz önünde bulundurarak, hemen internet sitemizde size ya da işinize uygun olduğunu düşündüğünüz şablonu seçebilirsiniz. Başvuru sırasında farkınızı ortaya koymanız, işe giriş sürecinde etkili olacaktır!


    Cv Oluşturma