- 17 Ağustos
- Cv Lazım
- Cv Hazırlama
İçerikler
Özgeçmiş hazırlama çeşitli iş başvurularında işverenlere teslim edilmesi için bir şablon takip edilen metin oluşturma işlemidir. Başvurusu sahibi hakkında çeşitli bilgileri kısa bir biçimde okuyucusuna aktaran özgeçmişler bu özellikleriyle dikkat çekerler. CV’lerle aradaki temel fark olan bu kısalık durumu özgeçmişleri ön plana çıkarmaktadır.
Eğitim ve iş geçmişlerinin açıklandığı özgeçmişler işe alım sürecine olumlu katkı yapabilecek her şeyi içerebilir. Çeşitli başarılar ve becerilerden özgeçmiş içerisinde uygun bir üslupla bahsetmek gerekir. Genel manada bir kariyer özeti olarak kabul edilen özgeçmişler başvurulan işe göre farklılık gösterebilir. İşe alım ihtimalini artıran çeşitli donanım ve deneyimler özgeçmişin üst kısımlarına alınmaktadır. Böylece özgeçmiş sahibi diğer adaylar arasında daha kolay parlayabilir.
Özgeçmiş Hazırlama Tüyoları
Özgeçmiş hazırlarken hedefe yönelik çalışmak önemli farklılıklar yaratabilir. İşverenler için önem teşkil ettiğini düşündüğünüz detayları mümkün mertebe öne almanız gerekir. İşveren ofis yazılımları arasından Excel’e önem veriyorsa bu detayı özgeçmişin olabildiğince başında paylaşmak sizin lehinize olacaktır. Bunun dışında özgeçmişin belli bir şablon takip etmesi önemlidir. Böylelikle özgeçmiş doldurma, güncelleme ve okuma işlemleri çok daha pratik bir şekilde gerçekleşir. Şablonun tutarlı olması önemli bir farklılık yaratacaktır. Kullanılan sembollerin ve yazı tiplerinin aynı olması gerekmektedir. Bir özgeçmiş yazarken yazım hataları tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle hazırladığınız metni defalarca okumanız tavsiye edilir.
Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlamanın Püf Noktaları
Etkili ve CV yada özgeçmiş hazırlamak için dikkat edilmesi gereken ilk husus kağıt boyutudur. En sık kullanılan kağıt boyutu A4’tür. Herhangi bir bilgi aktarılırken paragrafları ve cümleleri uzun tutmanız tavsiye edilmez. İnsan Kaynakları birimi genellikle özgeçmişleri birkaç saniye içerisinde incelemektedir. Kişileri yoran ve gereksiz bilgiler veren özgeçmişler makbul kabul edilmez. 11 yada 12 puntoluk ve kolay okunabilen bir yazı tipi seçmek doğru bir karardır. Hem özgeçmiş hem de CV oluşturma sırasında önem kazanan hususlardan biri başvurulan pozisyona uygun bir şablon takip etmektir. Türkiye’de en sık yapılan hatalardan biri her işyerine aynı şablondaki metinleri yollamaktır.