9 Adımda Profesyonel ve Etkili CV Hazırlama Teknikleri

İçerikler


    CV, özgeçmiş anlamına gelen bir kelime ve içerisinde okuduğunuz okullar, iş deneyimleriniz, yetkinleriniz gibi bilgiler yer alır. İşverenlerin dikkatini çeken CV’ler, profesyonel bir şekilde hazırlandığında o iş konusunda şansızın daha fazla artacaktır. Ama birçok insan etkili bir CV hazırlama teknikleri konusunda kendilerini yetersiz hissederler. Bu sebeple CV hazırlama konusunda büyük bir korku yaşarlar. Fakat eşsiz ve büyüleyici bir CV’ye ulaşmak, hiç bu kadar kolay olmamıştı! Kendinize özel bir CV hazırlamak için, mutlaka bu teknikleri uygulamalısınız.


    Cv Oluşturma

    Yeni Mezunlar için CV Hazırlama Teknikleri

    Üniversite kazanmak zor bir dönemeç ama ya peki üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulabilmek? Birçok insan daha iyi bir iş bulabilmek adına istedikleri bölümlere değil de geleceğin mesleklerine yöneliyor.

    Özellikle rakipleriniz kendini sürekli yenilediği, yenilemek zorunda kaldığı bir dönemde siz de bir şeyler yapmak zorunda kalırsınız. Eğitimlerden eğitimlere koşuyor, bir yabancı dil yetmediği için ikincisini öğreniyorsunuz. Bütün bunların yanında bu yeteneklerinizi iş verenlere düzgün bir şekilde sunmanız da önemli. Bu rehberi okuduktan sonra, eksiksiz ve etkili bir CV hazırlayabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım!

    CV Oluşturmak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı!

    CV oluşturma adına genellikle Word dosyası kullanılır. Fakat eski usul, estetikten yoksun olan bu CV’ler sizi diğer adaylardan farklı kılmayacaktır. Bu nedenle yaptığınız işe uygun, dikkat çekici ve sizi en iyi şekilde yansıtan bir şablonu seçin.

    Seçtiğiniz şablona ilgili bilgileri ekleyerek kaydedin ve PDF dosyası olarak indirerek işverene iletebilir, yazıcıdan çıktı alarak sonraki başvurularınızda da kullanabilirsiniz.

    Temel bilgilerinizi eksiksiz doldurun

    İlk önce temel bilgilerinizi doğru bir şekilde yazın. Temel bilgiler neler? Doğum tarihiniz, adresiniz, eğitim bilgileriniz, deneyimleriniz vs. Bu kısmı tek tek oluşturmak sizi yorabilir. Fakat iş verenler eğitim gördüğünüz okullara, daha önce benzer pozisyonda çalışıp çalışmadığınıza dikkat ediyor. Başvurduğunuz işe kabul edilmeniz için CV hazırlama gibi önemli bir yolunuz var. Kafanız mı karıştı? O halde hemen size uygun bir şablon seçerek; hazır CV kolaylığından yararlanabilirsiniz.

    1. Kişisel Bilgiler
    2. Ad-soyad
    3. Doğum tarihi
    4. Sürücü belgesi
    5. Adres
    6. İletişim bilgileri
    7. Kariyer Hedefi
    8. Eğitim Bilgileri
    9. İş Deneyimleri / Staj Bilgileri
    10. Sertifikalar
    11. Yabancı Dil Seviyesi
    12. Bilgisayar Bilgisi
    13. Yetenekler
    14. İlgi Alanları
    15. (Varsa) Referans Bilgileri

     Bu bilgileri doldurmaya başladıysanız eğer, en iyi CV için adım atmaya başlamışsınız demektir.

    Kariyer hedefi kısmında, neyi hedeflediğinizi duru, sade ama etkili bir şekilde yazın!

    Birçok insan, kariyer hedefi kısmını doldurmadan CV’sini tamamlar. Ama aslında bu kısım, belki de sizi en iyi anlatan bir bölümdür. Burada, çeşitli soruların cevaplarını düşünerek yazın! Örneğin, kariyer hayatınızda neyi hedefliyorsunuz? Hedeflediğiniz kariyer için ne gibi özelliklere sahipsiniz? Yani derdinizi herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatın. Fakat bir yandan da dikkat çekebilecek etkili cümleler kullanın. Çünkü ilk etapta etkili CV ile rakiplerinizi elersiniz. Bu kısmı da hallettiğinize göre bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

    İki sayfadan daha uzun olacak şekilde CV hazırlamayın

     Bazı insanlar uzun uzun kendini anlatmayı çok sever. Belki konuşurken bu durum sorun yaratmaz fakat CV’de bu, bir problemdir. Bu nedenle kendinizle ilgili bilgileri verirken kelime tasarrufu yapın! Sade ve açık bir dil kullanarak ve uzun paragraflardan da kaçınarak bir CV oluşturun. CV incelemelerine çok fazla süre ayrılmadığı için az kelimeyle çok şey anlatmaya çalışın!

    CV’nizin başvurduğunuz işe göre düzenlenmiş olduğuna emin olun

     İnsanların çoğu, farklı sektördeki işlere başvururken aynı CV’yi kullanma gibi bir hataya düşerler. Oysa işlerin tanımları birbirinden farklıdır. Sizin de başvurduğunuz işe göre bir CV hazırlamanız gerekir. Kariyer hedefi, yetenekleriniz hangi işe başvuruyorsanız onunla ilgili olmalı. Aksi takdirde firmaların ilgisini pek de çekmez! Referans kısmında da aynı şey geçerli. Başvurduğunuz işle alakasız bir referans bilgisi, sadece sayfa çokluğu sağlayacaktır.

    Cv'de Referanslar önemlidir!

     Referans kısmı, firmanın size iş konusunda güvenmesini sağlayan bir bölüm. Referans kısmını gören firmalar, işiniz konusunda onaylandığınıza ikna olur. 2 tane referans yazmanız yeterli olacaktır. Referansa yazacağınız kişiler, daha sonra teyit amaçlı aranır. Bu sebeple sizi pek fazla tanımayan kişileri referans olarak göstermeyin. Aynı zamanda referans kısmına yazacağınız kişilerin bundan haberdar olması gerekir. Yeni mezunların referansları, genellikle biri üniversitedeki hocası biri de staj yaptığı yerdeki yöneticisi oluyor. Yeni mezun bir birey, deneyim konusunda henüz emekleme döneminde olduğu için bu, çok normaldir. Referanslarınızın, başvurduğunuz işle alakalı kişiler olmasına özen gösterin.

    Cv'nize Yeteneklerinizi de ekleyin

     Yetenek kısmı, CV’deki önemli bölümlerden bir tanesi. Yetenekleriniz neler? Bu bölümde, bu sorunun cevabını vermeniz gerekiyor. Var olan yetenekleriniz, diğer insanların önüne geçmenizi ve firmaların sizi fark etmesiniz sağlayacak. Bilgisayar bilgisi, liderlik vasfı gibi başlıklar sizin yeteneklerinizi oluşturur. Örneğin, liderlik vasfı olan bir kişi, yöneticilik pozisyonuna başvuruyorsa eğer, bu yeteneği firma açısından çok dikkate alınır.

    Cv'de Deneyimlerinizi uygun bir dille yazmış olduğunuza emin olun

     Deneyimlerinizi ifade ederken olumlu bir his uyandıran kelimeler kullanın. Kendinden emin kişiler nasıl ki mülakat aşamasında ön plana çıkıyorsa, aynı şey bu bölümde kullanılan kelimeler için de geçerli. Deneyimlerinizi ifade ederken kullanacağınız kelimeler, belki de sizin yeteneklerinizle de ilgili bilgi veriyordur. O yüzden uygun kelimeleri seçtiğinizden emin olun!

    Cv'nizde İlgi alanlarınızdan bahsedin

     Bu kısımda birçok insan, çeşitli hatalar yapıyor. Müzik dinlemek, kitap okumak ilgi alanlarınızdan biri olamaz! Bu yüzden bu tarz eylemlerden bahsederseniz, firma veya iş veren açısından pek de olumlu olmaz. Ayrıca, pasif olduğunuz bir ilgi alanından bahsetmeyin. Aktif olarak yaptınız şeyleri söylemeniz gerekir. Örneğin doğa yürüyüşleri yapmayı seviyor ve aktif olarak da yapıyorsanız bunu ilgi alanı kısmına yazabilirsiniz. CV inceleme aşamasında firmaların dikkatini çekecektir.

    CV’nizin güncel olması önemli

     CV hazırladım, artık rahatım!” diye düşünmeyin sakın. Deneyim kazandıkça veya ilgi alanlarınız ve yetenekleriniz arttıkça bunları CV’ye eklemeniz gerekir. Bu sebeple belirli zamanlarda CV’nizi güncelleyin. Bir işe başvurmadan önce CV’nizi kontrol edin. Değiştirilmesi gereken bir yer varsa değiştirin. Ayrıca oluşturduğunuz CV’yi e posta yoluyla gönderecekseniz PDF formatına çevirmeniz gerekir.

    9 adımda etkili bir CV hazırlamak için hazırsınız artık. CV’nizi hazırlayın ve iş başvuruları yapmaya başlayın.


    Cv Oluşturma