CV Hazırlama ve İş Görüşmesi Süreci Nasıl Olmalıdır?

İçerikler


    CV hazırlama son zamanlarda bir işe başvurulacağı zaman hazırlanması gereken en önemli yazılardan bir tanesidir. Bu yazı başvuran kişinin tecrübelerini, ilgi alanlarını ve yeteneklerini kapsayan bir bilgilendirme metnidir. CV hazırlamadan önce bilinmesi gereken kurallar ve bahsedilmesi gereken içerikler vardır. Bu yüzden kişilerin bu püf noktalara dikkat ederek kendi cv formlarını hazırlaması gerekmektedir.

    Başvuru sürecinde cv hazırlamak kadar önemli olan bir diğer detay ise iş görüşmesidir. Başvuruda bulunan kişiler iş görüşmesine giderken bu konu hakkında bilgi sahibi olmalı ve istenilen şekilde bir konuşma sağlamalıdır. Yani iş görüşmesine gitmeden önce insanların başvurdukları iş hakkında hazır ve düzenli olmaları şarttır.

    İnsanların belli bir kariyere sahip olmak için uzun zaman boyunca hazırlık yapmaları gerekmektedir. İş görüşmesine gidildiği zaman dikkat edilmesi gereken en önemli nokta görüşme esnasındaki tavırlardır. Öncelikle bu iş için istekli ve heyecanlı olduğunuzu belirtmeniz gerekmektedir. Mülakatta sizi değerlendirecek kişilerin özellikle inceledikleri nokta kişinin sergilediği davranışlardır. Ayrıca görüşme esnasında kendinizden emin olmanız gerekmektedir. Çünkü hazırladığınız cv içerisinden size sorular sorulacak ve tatmin edici cevaplar istenecektir.

    Özgeçmişiniz ile alakalı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Önceden elde ettiğiniz başarılar sorulduğunda şaşırmadan net bir cevap vermeniz beklenmektir. Bu nedenle hazırladığınız cv’nin bir kopyasını elinizde bulundurmanızda da fayda vardır. Aynı zamanda kendinizden emin olduğunuz kadar başvurduğunuz iş yerinden de emin olmalısınız. Beklentileriniz hakkında yorum yapmanız istendiğinde açıklamalarınız kısa ve net olmalıdır. Değerlendiren kişileri cevaplarınız ile etkilediğiniz koşulda şansınız biraz daha artacaktır.

    Ayrıca iş görüşmesine giderken temiz ve düzenli olmaya da özen göstermeniz gerekmektedir. Daha resmi kıyafetler tercih etmeli ve abartıya kaçmamalısınız. Verdiğiniz bu sade ve şık imaj doğrultusunda sizi değerlendiren kişilerden tam not almanız mümkün olacaktır. Özellikle kadınların abartılı kıyafetlerden, aşırı makyajdan ve çok yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmasında fayda vardır.


    Cv Oluşturma

    CV Hazırlama Sürecinde Dikkat Gerektiren Noktalar

    İnsanlar sağlam bir kariyere sahip olmak için kendi alanlarına hitap eden iş yerlerini tercih etmektedir. Kendi yeteneklerini gösterebilecekleri bir iş yeri bu insanlar için oldukça avantajlıdır. Çünkü kendilerini geliştirebilecekleri ve hatta üst düzeye çıkabilecekleri bir ortam oluşacaktır. Bu nedenle hayallerindeki işe sahip olabilmeleri için işverenleri etkileyecek düzeyde bir öz geçmiş formu hazırlamaları gerekmektedir.

    Sağlıklı bir cv hazırlamadan önce herhangi bir başvuruda bulunulmamasında fayda vardır. Çünkü hazırlanacak cv işe alım konusunda işverenleri ikna etmeye yardımcı bilgiler içerecektir. Ancak bu yazıyı hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır:

    • Bilgilerinizi kısa bir şekilde anlatmalısınız ve yazınız 2 sayfayı geçmemelidir.
    • Yaş, din, cinsiyet vb. gibi kişisel ayrıntılardan kaçınmalısınız. Bunun yerine tecrübelerinizden bahsetmeniz yararınıza olacaktır.
    • Önceki kariyer hayatınızı, eğitim kurumlarınızı ve alanınızı ters kronolojik sıra ile anlatın. Yani son işiniz ve son mezun olduğunuz okulunuzu en başa almalısınız.
    • Bilişim yeteneğinizden ve dil becerilerinizden bahsetmeyi unutmayın.
    • Hobilerinizi ve ilgi alanlarınızdan az bahsedin.
    • Referans olarak sizinle aynı soyadı taşıyan akrabalarınızı eklemeyin.
    • İletişim bilgilerinizden abartmadan bahsedin.
    • Hazırladığınız cv’nin yazım hatalarını kontrol edin. Çünkü dosyanız incelenirken imla, dil bilgisi ve noktalama kurallarına uyup uymadığınız dikkate alınmaktadır.

    Bu kriterlere uygun olarak hazırlayacağınız bir cv başvurunuzu olumlu yönde destekleyecektir. Ayrıca hazırladığınız cv örneği başvurduğunuz iş yeri tarafından başarılı bulunursa ön görüşme hakkına sahip olursunuz. Bu da işe alım şansınızı artırmaya yönelik olacaktır.

     



    Cv Oluşturma