Detayları İle Kronolojik Cv Nasıl Hazırlanır?

İçerikler


CV hazırlama çalışmaları içerisinde en etkili çalışma, kronolojik CV hazırlama olarak bilinmektedir. Kronolojik olarak hazırlanan CV içerisinde doğrudan zamanlama üzerine bir planlama yapılmaktadır.

Sıralama yapılırken özellikle eğitim ve iş deneyimi kısımlarında ters kronolojik sıralama yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem ile önce son çalışılan iş yeri ve son eğitim durumundan geriye doğru bir planlama yapılmaktadır.

Bu CV hazırlama yöntemi özellikle kariyerinde hızlı ilerleme kaydeden kişilerin mevcut başarılarının daha iyi bir şekilde işverenler tarafından fark edilmesi için kullanılmakta olan bir yöntem olarak bilinmektedir.

Kronolojik CV Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

CV oluşturma çalışmalarında zaman sıralı olarak CV hazırlama yönteminin tercih edilmesi şu durumlarda avantaj sağlamaktadır:

  • Sınırlı anlamda iş deneyimi olan ve yeni mezun kişilerin bu özgeçmişi kullanmaları, mevcut durumlarının en etkili bir şekilde işverene yansıtılmasını sağlamaktadır.
  • Kariyerinde aynı sektör içerisinde uzun yıllar çalışmış olanların da bu yöntem ile daha düzenli ve etkili bir CV hazırlamaları mümkün olduğu bilinmektedir.
  • Düzenli bir özgeçmiş aktarımı yapmak isteyenler ve işveren tarafından bu şekilde bir talep alanların da zaman sıralı özgeçmiş oluşturmaları avantaj sağlamaktadır.

Bu şekilde hazırlanan özgeçmişin avantajlarının olduğu gibi farklı dezavantajları da bulunmaktadır. Örneğin şirket değişikliklerinin çok olması ya da işsiz kalınan süreçler bu şekilde hazırlanan özgeçmişlerde çok daha belirgin şekilde görüntülenmektedir.


Cv Oluşturma

Kronolojik Cv Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kronolojik CV hazırlama süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ters kronolojik sıralama ile eğitim ve iş deneyimi bilgilerinin girilmesi gerekmektedir.
  • Genel CV hazırlama dosyasında öncelikle kişisel bilgilerin yazılması önerilmektedir.
  • Kişisel bilgilerin akabinde eğitim ve iş deneyimi gibi bölümlerin de sıralı bir şekilde devam ettirilmesi CV düzeni açısından oldukça önemlidir.
  • Hazırlanan özgeçmişin sonrasında mutlaka birkaç defa gözden geçirilmesi ve varsa yazım hatalarının düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle alanda uzman olan birinden yardım alınması CV hatalarını minimum seviyeye indirmektedir.

Özgeçmiş hazırlama yöntemlerinden birisi olarak bilinen kronolojik yöntem özellikle yeni mezun ve hiç iş deneyimi olmayan kişilerin de etkili bir CV görüntülerinin olması açısından oldukça faydalıdır.


Cv Oluşturma