Dikkat Çekici CV Nasıl Hazırlanır?

İçerikler



CV hazırlamak günümüzde işe alım konusunda istenilen en önemli adımlardan bir tanesidir. Kişisel bilgilerinizi, kariyer hayatınızı ve ilgi alanlarınızı kapsayan bu dosya işverenlerin dikkatini çekecek nitelikte olmalıdır. Örneğin hayalini kurduğunuz bir iş yerine girmek için yapabileceklerini ve bu konudaki becerilerinizi anlatmalısınız. Eğer ilgi çekmeyi başarırsanız hazırladınız cv sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir.

Daha önce cv hazırlamamış kişiler bu adımı gerçekleştirmek için birçok araştırma yaparlar. CV’de nelerden bahsedilmelidir, cv nasıl yazılmalıdır, hangi ayrıntıya ne kadar yer verilmelidir gibi sorular bu araştırma konularının başında gelmektedir. Ancak dikkat çekici cv hazırlayabilmek de diğer konular kadar önem arz etmektedir. Bilgilerinizin değerlendirileceği zaman bahsetmiş olduğunuz ilgi çekici konular sizin işe alım şansınızı yükseltecek nitelikte olacaktır.

İlgi çekici bir cv hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir ancak öncesinde araştırma gerektiren bir adımdır. Önceden yazılmış cv örneklerini inceleyerek bu işe başlayabilirsiniz. Gözlemlediğiniz detaylar sizin kendi bilgilerini hazırlamanız konusunda oldukça yardımcı olacaktır. Ayrıca başvuruda bulunacağınız iş yerinin özelliklerini de önceden öğrenerek bu konuda sizi işe alacak kişileri etkilemeniz de mümkündür.


Cv Oluşturma

Dikkat Çekecek CV’ler Hazırlamak Çok Kolay

Hazırlayacağınız cv’yi bir fragmanmış gibi düşünerek başlayabilirsiniz. Karşınızdaki insanları kolayca etkilemeyi başaracak bir öz geçmiş hazırlarsanız insanların size olan merakı ve ilgisi de bir o kadar büyük olacaktır. Tercih ettiğiniz iş yerinin hangi konu üzerinde daha çok çalışma gerçekleştirdiğini öğrenerek bu konuya kendi cv’nizde yer vererek de sizi işe alacak kişilerin dikkatini çekmeyi başarabilirsiniz.

İşverenler ikna olabilmek için somut delillere ihtiyaç duymaktadır. CV hazırlarken sayısal verilerden yararlanmanız karşı tarafı etkilemenize yardımcı olmaktadır. Sayısal verilerden yararlanma şekli ise;

  • Net bir sayı veremiyorsanız oranlardan ve etkili sözcüklerden yararlanın. Örneğin yükseltmek, düşürmek, genişletmek gibi kelimeleri kullanmak ve %20 azaltmak gibi oran içeren ifadeler kullanmak ikna ediciliğinizi artıracaktır.
  • Aldığınız sorumlulukları sayısallaştırabilirsiniz. Örneğin mimarsanız, “Ayda 100 proje tasarlama imkânı…”  gibi cümleler kullanabilirsiniz.
  • Daha önce çalıştığınız yerlerde performans yönetim sistemi varsa bu konudaki performans notunuzu ve hedef başarı puanlarınızı da öz geçmişinize ekleyebilirsiniz.

Sayısal veriler kadar önemli olan bir diğer yöntem ise daha önceki başarılarınızdan bahsetmenizdir. CV hazırlarken “başarılar” başlığı altında anlatacağınız işleriniz ilgili kişilerin dikkatini çekerek sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Hazırladığınız cv’ye göz atarak, “Ben kendimi işe alır mıydım?” sorusu ile kendinizi eleştirmenizde de fayda olacaktır. İlk başta cevabınız evet şeklinde olacaktır ancak unutmayınız ki sizin gibi daha birçok aday vardır. Bunu da düşünerek aynı soruyu tekrar kendinize sormalısınız. Cevabınızda değişiklik olursa mutlaka cv’nizi düzenlemelisiniz ve daha ilgi çekici detaylar eklemelisiniz.

Başvuruda bulunduğunuz iş yeri için farklı bir aday olmaya çalışmanız da dikkat çekici olmanıza katkıda bulunacaktır. Örneğin sizin için üstün başarı gibi görünen önceki kariyeriniz bir başkasının cv’sinde de yer alıyor olabilir. Tüm bunları gözden geçirerek daha farklı bir aday olmaya özen göstermelisiniz. Ancak bunu bir kurgu olarak algılamayınız. Hazırladığınız cv tamamen gerçek başarıları kapsıyor olmalıdır.

Son olarak tamamladığınız öz geçmiş dosyanızı baştan sona okumalısınız. Yazarken fark edemediğiniz yanlışlar yapmış olabileceğinizden ötürü tekrar göz gezdirmenizde fayda vardır. Hemen hemen tüm iş yerlerinde değerlendirme sırasında dil bilgisi kuralları içeriğin önüne geçebilmektedir. Bu nedenle hazırlamış olduğunuz cv dosyanızda birden fazla hata tespit edilirse yazılarınız çöpe atılabilir. Bunun önüne geçebilmek için 2-3 kez dikkatlice okuyup yanlışlarınızı düzeltiniz. Göz gezdirme sırasında aklınıza gelen başarılarınız ve yetenekleriniz olursa bunları da yazınıza aktararak daha ilgi çekici bir cv hazırlamış olursunuz.

 


Cv Oluşturma