İlk Kez Cv Hazırlayacaklara 10 Tavsiye

İçerikler


    Pek çok insan üniversiteden mezun olduktan sonra cv ya da özgeçmiş kavramı ile tanışmakta ve cv hazırlamanın bilincine geç varmaktadır. Bu da insanlar için oldukça dezavantalı bir durumdur. Çünkü günümüzde artık insanların bir kısmı daha lise ve üniversitede öğrenim görürken profesyonel bir cv hazırlama konusunda çeşitli araştırmalarda bulunmaktadır. Bu insanlar, cv hazırlama konusunda kendilerini geliştirdikçe istedikleri işe giriş yapabilme konusuna biraz daha yaklaştıklarını bilmektedir. Peki bazı insanların öğrenim görürken bazılarının da mezun olduktan sonra ciddiyetini anladığı cv ya da özgeçmiş nedir?

    İnsanların kişisel hayatları ve kariyer hayatları ile ilgili özet bilgilerin bulunduğu belgelere cv ya da özgeçmiş denilmektedir. Bu belge, iş arayışları esnasında insanların adeta kimliği olmakta, bu sebeple de profesyonel bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Türkçe ya da İngilizce hazırlanabilen cv'ler çeşitli kurumlara başvuru yaparken insanların işini kolaylaştırmaktadır. Örneğin İŞKUR sitesi üzerinde yer alan bir iş ilanına başvuru yapacaksanız cv'nizin hazır olması gerekmektedir. Peki ilk kez cv hazırlıyorsanız nelere dikkat etmelisiniz? Aşağıda sıralanan hususlara dikkat ederek kolay cv oluşturabilirsiniz.


    Cv Oluşturma

    1. Cv Hazırlanacak Programın Teknik Özellikleri

    Cv'nizi hangi program üzerinden hazırlayacağınıza karar vermeliniz. Cv'ler çoğunlukla word programı üzerinden hazırlanmaktadır. Word programında cv hazırlıyorsanız eğer, yazı stilinin Times New Roman ya da Arial, yazı puntosunun da 11 ya da 12 olması gerekmektedir. Bu, oldukça önemlidir. Bu şekilde hazırlanan cv'ler mutlaka PDF formatına dönüştürülmelidir. Bunun dışında Cv'de Excel ve Word gibi formatlar yerine günümüzde en çok kullanılan pdf formatını tercih etmelisiniz.

    2. Kişisel Bilgiler ve Eğitim Kısmı

    Cv'de yer alan kişisel bilgiler kısmı mutlaka eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Bu başlık altında ad-soyad, iletişim bilgileri, (varsa) ehliyet bilgisi, doğum tarihi ve adres bilgileri yer almalıdır. Adres konusunda da artık açık adresin cv'lerde yazılmadığı bilinmelidir. Sadece il ve ilçe yazılmalı bu şekilde kişisel bilgiler kısmı tamamlanmalıdır. Bunun dışında eğitim bilgileri kısmında da öğrenim gördüğünüz okulları ters kronolojik bir şekilde yazmalısınız.

    3. Deneyimler Kısmı

    Deneyimler kısmı, belki de bir cv'de olması gereken en önemli kısım olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu başlık altında, iş deneyimlerinizi ters kronoojik bir şekilde yazmalısınız. Fakat bu kısımda özellikle bir hususa dikkat etmeniz gerekmektedir. Her deneyim, başvurulan her iş için geçerli olmamaktadır. Bu sebeple başvuracağınız işin tanımına ve sizden istediklerine bakmalı ve ona göre deneyimler kısmını oluşturmalısınız. Fakat kesinlikle yalan bir bilgi vermemeli, verdiğiniz bütün bilgilerin doğru olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca staj yaptıysanız, staj deneyiminizi de yine bu kısım altına yazmalısınız.

    Bunun ötesinde deneyimlerinizi yazarken çalıştığınız pozisyonlarla ilgili bilgiler vermeli ve her bir deneyiminiz altına o işin tanımını da ekleyin. Bu şekilde oluşturacağınız cv, oldukça profesyonel olacaktır.

    4. İlgi Alanları

    Pek çok insanın boş zamanlarda yaptığı aktiviteler bulunmaktadır. Bu aktiviteler ile ilgili cv'de  bilgi vermeniz gereken alan "ilgi alanları" kısmı olmaktadır. Bu kısımda aktif olarak ilgilendiğiniz şeyler bulunmalı, halihazırda yapmadığınız etkinlikleri bu kısıma kesinlikle yazmamalısınız. Ayrıca her şey ilgi alanı olamaz. Bu sebeple kitap okumanın ilgi alanları kısmına yazılmayacak bir faaliyet olduğunu unutmamalısınız.

    5. Yeterlilikler

    Bu kısım bazı kurumlar için oldukça önemli bir alan olmaktadır. Çünkü dil ile ilgili bilgiler ya da bilgisayar bilgisi bu kısma yazılmaktadır. Diğer alanlarda olduğu gibi bu alandaki bilgilerin de doğru olması gerekmektedir. İnsanların cv'de yalana başvurdukları alanların başında gelen "yeterlilikler" kesinlikle yalana başvurulmadan doldurulmalıdır. Bu kısıma bildiğiniz bilgisayar programlarını ya da bildiğiniz dilleri yazmalısınız. Ayrıca bu bilgilerinizin seviyelerini de eklemeyi unutmayın.

    6. Referanslar

    Referans kısmı, iş başvurusu yapan kişinin iş için yeterliliğini kanıtlayan bir kısım olarak görülmektedir. Çünkü mülakat aşamasından sonra kurum ya da işveren tarafından referanslar teyit edilmekte ve iş başvurusu yapan kişinin çalışma şekli ve azmi ile ilgili bilgi alınmaktadır. Bu sebeple bu kısma yazılacak kişilerin, iş başvurusu yapan kişiyi tanıması gerekmektedir. Sizler de cv hazırlarken bu kısma oldukça fazla önem vermeli ve varsa referanslarınızı eklemelisiniz.

    7. Cv Dili

    Cv'de kullanılacak dil, profesyonel olmalıdır. Cv hazırlarken uzun cümlelerden kaçınılmalı ve anlatılacak olanlar net bir şekilde anlatılmalıdır. Yani cv dilinin kısa ve net cümlelerden oluşması gerekmektedir. Aynı zamanda cv'de uzun paragraflardan kaçınılmalı ve bu şekilde hazırlanan cv'lerin profesyonellikten uzak bir görünüme sahip olduğu bilinmelidir. Bazı insanlar, cv hazırlarken her şeyi uzun uzadıya anlatma gibi bir eğilime yönelirler. Aslında bu, cv'nin profesyonelliği için oldukça dezavantalı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

    8. Her Mesleğe Uygun CV

    Bir cv'nin kişinin mesleğine uygun olması gerekmektedir. Kişi hangi meslekte ise cv'sini de buna uygun bir şekilde hazırlamalıdır. Bu konuda detaylı örneklere sitemiz üzerinden ulaşabilir ve hangi mesleğe sahipseniz o mesleğe uygun cv örneklerini inceleyebilirsiniz.

    9. Cv'nin Güncel Tutulması

    Cv, bir kere hazırlanılıp bir kenara konulacak bir belge değildir. Bu sebeple her iş başvurusu öncesinde cv güncellemesi yapılmalıdır. Bu şekilde cv'de eksik kalan bir nokta varsa başvurusu öncesinde bu eksiklikler halledilmelidir.

    10. Cv Lazım ile Cv Hazırlama

    Çeşitli cv hazırlama siteleri, insanları cv hazırlama sürecinde rahatlatmaktadır. Bizler de bu konudaki profesyonel yönelimimiz ile sizler için boş cv formu konusunda yardım etmekteyiz. Bunun yanında özgeçmiş oluşturma seçeneği ile kaliteli bir cv oluşturabilmeniz için sizlere destekte bulunmaktayız. Bu sayede hem yeni mezun hem öğrenci statüsünde bulunan insanlar, kariyerbasamaklarını tırmanma konusunda hızlı bir şekilde ilerleyecek hem de bu sayede kolay cv oluşturabilecekler.


    Cv Oluşturma