İyi Bir CV’de Nerelere Yer Verilmeli?

İçerikler



    Günümüzde, insanlar artık kişileri yüz yüze görmeden önce, onlarla ilgili verileri toplamayı tercih etmektedirler. Bu yönde, ‘google’ üstünden bile bir ön arama yapılmaktadır. İş ararken de, çeşitli cv formu örnekleri karşımıza çıkmaktadır. Bunları doldurduğumuzda, ona göre de bir iletişim alanı yaratmış oluruz. İş arama süreçlerinde ve kariyer planlarımızda, bu sunumlar oldukça işe yarar.

    İyi bir cv’nin verileceği birçok yer bulunmaktadır. Artık, tek bir kanaldan işverenle görüşme yapmanın devri değişmiştir. Kimi noktalarda, online cv örnekleri üstünden de bir değerlendirme yapılmaktadır. Bazı iş görüşmeleri de aplikasyonlarla, mekânlara gitmeksizin, bilgisayar ya da mobil ağ üstünden gerçekleştirilebilmektedir.

    Cv hazırlamak zorlu bir iş olmasa da, onun temel kurallarına dikkat etmek önemlidir. Hemen hemen her şirketin istediği cv modeli, ortalama bir standarda göre şekillenmektedir. Ayrıca, cv’lerde öncelik sıraları genellikle bellidir.

    İyi bir cv hazırlamak kolay gibi görünse de, meselenin üstüne düşmediğinizde yahut onu dikkatlice, gözden geçirerek incelemediğinizde ve güncellemediğinizde; unuttuğunuz, gözden kaçırdığınız noktalar da olabilir. Sonuçta, cv’de görünen neyse, karşıya da o yansıyacağından, sizin de içeriğine hakim olmanız gereklidir.

    İyi Bir CV Nedir?

    İyi bir cv sizin kimliğinizdir. Bu yüzden, cv hazırlama konusu daha da hassas hale gelmiştir. Bir cv hazırlanırken, kimi noktalara da dikkat edilmelidir. Bu noktaları aşağıdaki gibi sayabilmemiz mümkündür:

    • İyi bir cv hazırlanırken, ilk dikkat edilecek nokta, yeterliliklerinizi iyi ifade etmenizdir. Profesyonel iş hayatında gireceğiniz pozisyonlara göre, konumunuzu net belirlemeniz önemlidir.

    • İyi bir cv hazırlanırken, geçmişte yaptığınız stajlar, aldığınız sertifikalar varsa, onları da belirtmeniz artı değer kazandıracaktır.

    • İyi bir cv hazırlanırken, en etkili yöntemlerden biri, vurcu cümlelerle, formel bilgilerinizi sırası düzgün olacak şekilde yerleştirmenizdir. O anlamda, ayrıca İngilizce yeterlilik bilginiz de şansınızı yükseltecektir.

    • İyi bir cv hazırlarken, bilgisayar programlarına hakimiyetiniz de varsa, onları da belirtmeniz yerinde olacaktır.

    • İyi bir cv hazırlarken, seçeceğiniz vesikalık fotoğraf da biraz tebessüm ettiğiniz, net görünümlü bir ifade barındırabilir. Sonuçta, görsellikle kullanılan ifadeler, yeterlilikler ve iş tecrübeleri hep beraber değerlendirilmektedir.

    CV hazırlama noktasında, hem word belgesini kullanmanız, hem de aynı belgeyi pdf şekline dönüştürerek saklamanız da önemlidir. Çünkü başvuruya göre, kimi yerde word belgesi istenirken, kimi yerde aynı cv pdf üstünden de talep edilebilmektedir.

    Bununla birlikte, kimi başvurularda kurumsal sitelerin kendi sayfaları üstünden online cv hazırlama seçenekleri de sunulmaktadır. Oradaki kutucukları en doğru biçimde doldurmanız önem arz etmektedir. Kimi cv’leri oluşturabilmeniz için, hazırlama sitesi adı altında yapılanmalar da bulunmaktadır. O siteden istenilen formatlara göre, dönüştürülebilen cv’lerde yapılabilmektedir.

    Bütün bu cv’leri oluştururken, elinizde genel bilgilerin bulunduğu bir word programı hazır edilmelidir ki, kimi noktalarda bilgileri kes-yapıştır şeklinde oraya aktarabilesiniz. Etkili bir cv hazırlamak istiyorsanız, cümleleriniz kısa, net ve vurucu olmalıdır. Adınızdan ve kişisel bilgilerinizden yola çıkan süreç, eğitim durumunuza, iş tecrübelerinize, bilgisayar programı bilginize, dil bilginize değin uzamalıdır. Cv hazırlama teknikleri, o anlamda belli bir sırayı takip ederek gidilirse, çok kolaydır. İnternette kimi basit cv hazırlama örnekleri yer almaktadır. Hatta doldurulmuş cv’leri de inceleyerek, kendinizinkini de o formda hazırlamanız mümkündür.


    Cv Oluşturma

    İyi Bir CV İçin Nerelere Başvurulmalıdır?

    Etkili bir cv hazırladıktan sonra, bu cv’nin verileceği yerleri seçmeniz olasıdır. Öncelikli olarak, çoğu kişi internetteki iş bulma sitelerine üye olmaktadır. Bu sitelerin genel özellikleri birbirine benzese de, bazılarında farklılıklar da yer almaktadır. O yönde, çoğu iş sitesi özgeçmişinizi word üstünden yüklemenizi veya yönlendirilen kutucuklara yapıştırmanızı talep etmektedir.

    Bununla birlikte, iş başvurusu siteleri, kimi bilgileri de kendi hazırladıkları sayfa dizaynı içinden size işaretletmektedir. Ayrıca, iş bulmak için kurumsal yerlere başvurduğunuzdaysa, çıktı alabileceğiniz, yazıların net seçileceği bir cv kullanmanız da isabetlidir.

    İyi bir cv öncelikle, internetteki birçok iş bulma sitesine eklenmelidir. Bununla beraber, İŞKUR’un sayfasında da değerlendirilebilir. Ayrıca, girmek istediğiniz şirketlerin ciddiyet derecelerine göre, çıktı alınarak, elden de teslim edilebilir. İyi bir cv’nin bir kopyası hem bilgisayarınızda, hem flaş belleğinizde, hem çıktı olarak yanınızda bulunmalıdır.


    Cv Oluşturma