Kaliteli CV Örnekleri – İyi Bir CV Nasıl Olmalıdır?

İçerikler


Hayallerinizdeki işin kapısını aralayan cv, oldukça önemli bir yere sahiptir. Özensizce hazırlanmış bir cv sizin işe alımınız konusunda olumsuz sonuçlar almanıza neden olacaktır. Bunun yerine ufak bir araştırma ile kaliteli cv yazma şeklini öğrenebilir ve hayalinizdeki işe kavuşabilirsiniz.

Öncelikle cv yazmadan önce yazacağınız konular hakkında detaylıca düşünmeniz gerekmektedir. Vereceğiniz bilgilerin sizi bir adım öne taşıyacak niteliklere sahip olması gerekmektedir. Bunun için önceki başarılarınızdan ve ne zamandır iş sektöründe olduğunuzdan bahsetmenizde fayda vardır. Ayrıca sizi değerlendirecek kişileri etkileyebilmek için geçmiş hayatınızdaki başarılarınızdan, varsa aldığınız ödüllerden ve performans notlarınızdan da bahsederseniz ilgi çekici olmayı başarabilirsiniz.

Bu adımı gerçekleştirmeden önce daha önce yazılmış örnek cv’leri inceleyerek de bilgi sahibi olabilirsiniz. Yazdığınız yazının doğruluğu ve netliği sizi işe alacak kişiler için oldukça önemlidir. Bu nedenle temiz ve özenle hazırladınız cv karşı tarafı etkileyerek şansınızı artırmaya katkı sağlayacaktır.


Cv Oluşturma

Kaliteli CV Nasıl Hazırlanır?

Hazırlayacağınız cv belli standartlar altında yazılması gereken önemli bir yazı türüdür. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken birkaç husus bulunmaktadır. İşe alım şansınızı artırmak istiyorsanız kaliteli bir cv hazırlamak yapmanız gereken ilk adımlardan bir tanesidir.

Özellikle hazırlayacağınız yazı cv formatında olmalıdır. Bunun hakkında bilgi sahibi değilseniz daha önceden yazılmış cv örneklerini inceleyerek gereken bilgileri toplayabilirsiniz. Ayrıca okunabilir olması için Times New Roman gibi kolay anlaşılabilir yazı karakterli seçmeniz de yararınıza olacaktır.

Kalite standartlarını artırmaya yönelik olan bir diğer adım ise cv dosyasına bir adet fotoğraf eklemektir. Resmi ve abartılı olmayan kıyafetler tercih ettiğiniz, silik ve bulanık olmayan bir fotoğraf cv’nizi daha güçlü hale getirecektir. Bilgilerinizi değerlendirecek olan kişiler bu adımı dikkate alacaklardır ve işe alım şansınız da bir adım öne çıkacaktır.

Ayrıca bu kalite özelliklerinin yanında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise uzun paragraflardan kaçınmaktır. Sizi tanımlamaya yetecek kadar bilgi içeren bir cv hazırlamak karşı taraf için daha net ve değerlendirilmesi kolay olacaktır. Aksi takdirde uzun anlatımlar kullandığınız zaman bahsettiğiniz önemli bilgiler göz ardı edilebilir ve hatta elenme riskiniz de ortaya çıkabilir. Bu nedenle yazınızın uzun olmamasına, en fazla 2 sayfa olmasına ve gereksiz ifadeler kullanılmamış olmasına dikkat etmenizde fayda vardır.

İyi Bir CV İçin Dikkat Edilecek 5 Nokta

CV hazırlamak sadece bilgilerini içeren sıradan bir yazı olmamalıdır. Özensizce hazırlanmış bir cv kimsenin dikkatini çekmeyebilir. Bu nedenle etkili ve iyi bir cv yazmanın yollarını araştırmanızda fayda vardır. Araştırmanızın sonunda daha çok bilgi edinmiş olacaksınız ve hazırlayacağınız cv daha kaliteli bir yazıya dönüşecektir.

Hazırlayacağınız cv ayrıca doğru bilgiler içermelidir. İşe alınmak içi abartılı ifadeler kullanmak sizin zararınıza olacaktır ve işe alım şansınızı da düşürecektir. Bu nedenle tercih ettiğiniz iş yerine göre özelliklerinizden, başarılarınızdan bahsetmeniz sizi değerlendirecek insanlar için daha etkileyici olacaktır. Ayrıca yazım kurallarına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Her ne kadar bahsettiğiniz özellikleriniz ilgi çekici olsa da yapmış olduğunuz yazım ve noktalama yanlışları başvurunuzun geçersiz olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle cv ‘nizi hazırladıktan sonra birkaç kez gözden geçirmeli ve varsa yanlışlarınızı düzeltmelisiniz.

Hazırlayacağınız cv sizin özelliklerinizi taşıyan farklı bir şekle sahip olursa ilgi çekmeyi de başarmanız mümkün olacaktır. Sıkıcı düz bir yazı yazmak yerine yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı yansıtan bir cv hazırlamalısınız. Bunun sonucunda sıkıcılıktan sıyrılıp daha dikkat çekici bir birey olabilirsiniz. Ayrıca iyi bir cv hazırlamak için 5 noktaya değinmelisiniz:

  • CV hazırlamadan önce detaylıca düşünün.
  • Fotoğraf ve mail adresinizi düzgün bir biçimde kullanın.
  • Dürüst ve net bir anlatım kullanın.
  • Yazım ve noktalama kurallarına dikkat edin.
  • Farklı olun.

Bu 5 temel madde ile hazırlayacağınız cv hem sizi olduğunuz gibi yansıtacak hem de işe alınmanız konusunda sizi bir adım öne taşıyacaktır.



Cv Oluşturma