Sade Cv Nasıl Hazırlanmalı?

İçerikler



Günümüzde cv modelleri çeşitlilik kazansa da, genellikle şablonu hazır diye nitelendirdiğimiz bir biçim de görülmektedir. Sade cv  hazır bir şekilde sizlere çeşitli sitelerden sunulacağı gibi, onu kendinizin dehazırlaması mümkündür. O yönde, internet üstünden sade cv örnekleri başlıklarını araştırdığınızda, karşınıza standart bir model de çıkacaktır.


Cv Oluşturma

Sade Cv Nedir?

Cv formu da dediğimiz bu metinde, öncelikli olarak resim kullanılmaktadır. Resimler genellikle sol üst köşede, bir vesikalık standardında yer almaktadır. Şablon düzeyinde, resim sol köşede yer aldıktan sonra, boş kısımlara ilk önce kişisel bilgiler yazılmaktadır. Adı soyadı üstünden gelişen bu bilgiler, adres ve telefon bilgileriyle de çeşitlendirilmektedir.

Nitekim, iş başvurularında eleme sistemlerinin ilk noktası, görüntüyle başlayan bir algıyı takiben, adres ve telefondur. İşverenler sizi adresinize göre konumlandırırlar. ‘Nerede oturuyorsunuz?’ gibi genel bir soruyu, hemen hemen çoğu iş görüşmesinde duymanız olasıdır.

Bu bölümleri oluşturduktan sonra, sıra okul, eğitim, iş bilgilerine gelmektedir ki; burası da yeterlilik bağlamında oldukça önemlidir. O yönde, eğer bir cv hazırlamak hususunda kafanız karışırsa, internetten cv indir diyerek, örneklerin üstünden de metni doldurmanız mümkündür. Orada zaten, sırasıyla eğitm durumunuz, iş bilgileri gibi başlıklar da yer alacaktır.

Bununla birlikte, taslak metinleri düzenleyerek, cv’nize son halini vermeniz de işinize yarayacaktır. Basit cv modellerine her yerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Cv örneği, sizin de yol haritanızı belirlemeniz bağlamında fayda sağlayabilir. Hatta, kimi doldurulmuş cv’lere de ulaşmanız olasıdır. Doldurulmuş cv taslakları sizin de nasıl bir metin dizayn edeceğinizin hazır görüntüsünü taşır.

Cv’nizi hazırlarken, exel ve word’de hazırlamak yerine pdf üstünden hazırlamanız da işinizi kolaylaştırabilir. Öyle ki, cv’ninpdf’de hazırlanması başvurduğunuz şirketlerce daha saygın bi statüde görünmenize yol açar. Bütün ciddi belgeler genellikle pdf formatında takdim edilir. Ayrıca, kimi iş başvuru sitelerinde pdf yükle kısımları da bulunduğu için, masaüstünüzden yahut mobil telefonunuzdan anında yükleme yapmanız da kolaylaşır.

Sade Cv Hazırlanırken Nelere Özen Gösterilmelidir?

Sade cv hazırlarken, ilk düşünülecek mesele, cv taslaklarını iyi incelemektir. Başvuranların düştükleri temel yanlışların başında, cv’yi dikkat etmeden, özensizce hazırlamaları gelmektedir. Kimi sitelerde basit bir cv istenirken, bazı kutucukların da ayrıca doldurulması arzu edilir. Fakat, kişiler bu kadar alanı kim dolduracak, uğraşamam deyip, onları atlarlarsa, şanslarını da düşürebilirler. Cv hazırlarken, en önemli konu her başlığa özel ihtimam gösterilmesidir.

Sade cv hazırlanırken, seçilecek resmin netliği ve boyutu önemlidir. Kimi sade cv örnek metinlerinde resim bölümünün kutucuğunun sınırı işaretlenmiştir. O kutucuğu aşmayacak bir boyutta görüntü taratmanız tavsiye edilir. Elde cv hazırlarken de, yine o kutucuğu taşırmayacak bir resim yapıştırabilirsiniz yahut zımbalayabilirsiniz.

Cv hazırlanırken, çeşitli cv taslakları incelendikten sonra, standart bir bilgisayar yazısıyla kısa cümleler yazılmalıdır. Adı, soyadı; doğum yeri/ doğum tarihi gibi başlıklarla beraber, bir sonraki başlıkta da adres bilgilerinin, telefon bilgilerinin ve elektronik posta bilgilerinin doldurulması istenilmektedir.

Bundan sonraki süreçte, eğitim durumunuzu da belirtirken, okul bilgilerinizi açık başlıklarıyla, kısaltmadan, saygın bir şekilde yazmanız gerekmektedir. Bununla beraber, iş tecrübelerinizi belirtirken de, aynı açık ve yalın cümleleri kısaca belirtmeniz isabetlidir. Cv’de daha sonraki başlıkta da referanslar istenebilmektedir. Referansların da adlarını, soyadlarını, elektronik postalarını ve telefon numaralarını ekleyebilirsiniz.

Basit bir cv’de bundan sonraki süreçte, bilgisayar bilgilerinizi ‘office programlarını bilmektedir’ düzeyinde kısa bir ifadeyle yazabilirsiniz. İngilizce bilginizi de, ‘okuyor/anlıyor/yazıyor/konuşuyor ‘ şeklinde bölümlere ayırarak, yeterliliğinizi net bir şekilde gösterebilirsiniz.

 

 


Cv Oluşturma