Öğretmenlik Pozisyonu İçin Nasıl Cv Yazılmalı?

İçerikler


    Ülkemizde onlarca üniversiteden mezun olan öğretmen bulunmaktadır. Bu formel meslekle birlikte, ‘yaşam boyu öğrenim’ standardı kapsamında, artık her konuda çeşitli alanlarda öğretmenler, eğitmenler de bulunmaktadır. Örneğin; standart düzlemde matematik öğretmenliği varken, alternatif düzlemde ve günümüzde, yazarlık öğretmenliği, zumba öğretmenliği de vardır. Bu anlamda, öğretmen ve eğitmen ifadeleri de iç içe geçmiştir.

    Öğretmenlik pozisyonu için cv hazırlanırken de, hangi bölümden mezun olunduğu ve hangi branşta, nereye başvurulacağı da iyi tespit edilmelidir. Misal, devlet kurumuna başvururken oluşturulan cv ile, koleje ya da özel eğitim kurumuna, dershaneye başvururken oluşturulan cv başkadır. Ayrıca, yukarıda belirttiğimiz üzere, halk eğitim merkezleri, özel eğitim kurumları gibi yerlere, özel eğitmen statüsüyle başvuracaksanız da, ona göre cv’deki gereklilikler değişebilir.


    Cv Oluşturma

    Öğretmenlik Pozisyonu İçin Cv Neden Yazılmalıdır?

    Öğretmenlik oldukça ilgi gören bir alandır. Öyle ki, online eğitimlerin de giderek yaygınlaştığı günümüzde, herkesin genel ya da özel öğretmenlere ihtiyaçları artmaktadır. Bu yönde, öğretmenlik başvurusu için hazırlanacak cv, diğer başvuru yapacakların arasında fark yaratmanız adına da önemli bir ihtiyaçtır.

    Bununla birlikte, başvuru yaparken, öğretmenlik için istenilen alternatif belgeleri de (diploma, bakanlık onay belgesi, sertifikalar vd.) bulundurmanız istenilebilir. Hangi alanda olursanız olun, bilhassa İngilizce bilmeniz de size artı değer kazandıracaktır. Bununla birlikte, İngilizce öğretmenliği başvuruları için de, dil belgeleri, yeterlilik sınav belgeleri istenilmektedir.

    Genellikle, anaokulu, okul öncesi öğretmenliği, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, matematik, İngilizce, Türkçe vs. gibi alanlarda başvurular sıkça yapılmaktadır. O anlamda, boş bir metne dolduracağınız cv’de mezun olduğunuz okuldan kariyer hedefinize kadar birçok konuya dikkat etmeniz gerekmektedir.

    Öğretmenlik pozisyonu için örnek bir cv hazırlama işi oldukça önemli ve ciddidir.

    Öğretmenlik Pozisyonu İçin Cv Nasıl Yazılmalıdır?

    Öğretmenlik pozisyonu için cv hazırlanırken, word formu üstünden standart bir doldurma yapabilmeniz mümkündür. Cv hazırlanırken, ayrıca word belgesini pdf formuna da dönüştürmeniz şansınızı arttıracaktır. Elinizde hem word standardında, hem pdf standardında iki ayrı metnin bulunması, başvuru koşullarına göre, şansınızı da arttırır.

    Öğretmenlik pozisyonu için cv hazırlarken, temel anlamda iki koşul bulunmaktadır:

    • Kendi hazırladığınız ve elden ileteceğiniz metin
    • Sitelerin sizlere önerdikleri yahut sitelerin üstünden doldurduğunuz metinler

    Bu anlamda, cv doldurma işi, hangi örneği değerlendireceğiniz üstünden de gitmektedir. Eğer, başvurduğunuz kurum sizinle yüz yüze bir görüşme talep ediyorsa, o vakit sizin de elden teslim edeceğiniz bir metin hazırlamanız gerekmektedir.

    Elde hazırlayacağınız metinde, kişisel bilgilerinizi belirttikten sonra, en önemli kısım eğitim durumu ve eğitmenlik üstüne belirteceklerinizdir. Eğitim durumunuzda, özellikle mezun olduğunuz üniversitenin ilgili bölümünün tam adı yazılmalı, cv’de üşenilerek kısaltmalara asla gidilmemelidir. Kısaltma yapmak, cv’nin ciddiyetini zedeleyecektir.

    Bununla birlikte, daha önce hangi kurumlarda görev yaptığınız, doğu hizmetleriniz vb. gibi başlıklar da doldurulabilir. Eğer, standart bir öğretmenlik yapmıyor; dans hocalığı, zumba hocalığı, jimnastik hocalığı, ahşap boyama hocalığı vd. gibi hobilere ve sanata dair hocalıklar yapıyorsanız da, orada da kimden ders aldığınız, mezuniyetiniz, yeterlilik belgeleriniz/sertifikalarınız gerekli olacaktır.

    Cv hazırlarken bir başka yol da, internetteki iş bulma sitelerinden başvuru yapmaktadır. Öğretmenlik hususunda, orada onlarca başlık açılmaktadır. Kimi özel kurumlar, kolejler, sanat ve bilim merkezleri de öğretmene ihtiyaç hissetmektedir. Bununla beraber, etüt merkezleri ve dershanelerde de öğretmenler aranmaktadır. Dil kursları için de hocaların başvuruları incelenmektedir.

    O anlamda, cv hazırlanırken, eğer sitenin kendi sayfası değerlendirilecekse, bu cv’nin indir yapılarak masaüstüne örnek bir modelinin atılıp atılmayacağı da kontrol edilmelidir. Eğer, cv örneğini masaüstü bilgisayarınıza veya mobil telefonunuza indirebiliyorsanız, hem elinizde bir örnek bir başvuru metniniz olacaktır, hem de diğer iş sitelerine başvururken, aynı metni kullanmanız mümkündür.

    Başvuru yaparken ‘ön yazı’ kısımlarının da önemi büyüktür. O anlamda, ya size sunulan kutucukları ve boşlukları doldurarak ilerleyebilirsiniz ya da kendiniz örnek bir ön yazı hazırlayarak onu kes-yapıştır uygulamasıyla boşluğa yapıştırabilirsiniz. Bu nedenle, bir ‘ön yazı hazırla’ metninizin de bulunması avantaj sağlayacaktır.

    Öğretmenlik Pozisyonu İçin Cv Yazılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

    Öğretmenlik pozisyonu için cv hazırlarken dikkat edebileceğiniz temel başlıklar bulunmaktadır. O yönde, ilk olarak kesinlikle uygun giyindiğiniz, uyumlu, kravatlı veya ceketli yahut kadınlar için şık görünümlü, sade bir halin olduğu fotoğraf bulunmalıdır. Fotoğrafta saçınız sakalınız birbirine karışmamalı; makyajınız ve saç modeliniz de aşırı uçlarda görünmemelidir. Nitekim, işverenler öncelikle öğretmenlik mesleğinde görünüşü göz önünde bulundururlar. Bu fotoğrafı ayarladıktan sonra, iletişim bilgilerinizi girdiğiniz kısımları da doldurmanız mümkündür.

    Sonrasında, en önemli kısım olan eğitim bilgilerinize dikkat çekmeniz gerekmektedir. Bitirdiğiniz üniversiteyle birlikte, master, doktora gibi hususlarınız varsa, onları da eklemeniz sizi diğerlerinden daha farklı bir konuma çekecektir. Bununla birlikte, ayrıca eğitim durumunuz sizin değerlendirilmenizde öğretmenlik yetkinizin sınırlarını belirleyecektir. Branşına göre, iyi eğitim kurumlarından mezun olmak daima avantaj getirir.

    Eğitim bilgilerinin en önemli kısımlarından bir diğeri, öğretmenlik tecrübelerinizdir. Eğer, devlet kurumlarında görev yaptıysanız, hatta yine devlet kurumlarına başvuracaksanız, onun standartlarına göre, mesafeli, formel bir dili benimsemelisiniz. Lakin dershane, etüt merkezi, dil kursu gibi alanlara başvuracaksanız, orada bu dili biraz daha esnetmeniz mümkündür. Buralarda da, yetkinliklere göre, dil dereceleri, dil belgeleri yahut dershane deneyimleri de önem kazanacaktır.

    Öğretmenlik alanında en mühim konu, kişinin daha önce iş tecrübesi olup olmadığı veya ne kadar süreyle bunun olduğudur. Eğer, hiç tecrübeniz yoksa ilk defa bir başvuru gerçekleştirecekseniz ya da az tecrübeniz varsa, o noktada da aldığınız eğitimleri, sertifikaları göz önünde tutmanızda yarar vardır.

    Birbirinden güzel öğretmen cv tasarımlarımız için Öğretmen Cv Örnekleri sayfamızı inceleyebilirsiniz


    Cv Oluşturma