Cv İçin Ön Yazı Nasıl Yazılmalı?

İçerikler


    Cv’lerin yazılmaları tamamlandıktan sonra, bir de onlar için ön yazı eklenmesi isabetli olacaktır. Ön yazı, onlarca cv içinden fark edilmeniz adına, işverene bırakılan küçük bir işaret gibidir. O yönde, kimi ön yazılar, elden cv teslimlerinde değerlendirilirlerken, kimi ön yazılar da, iş başvurularında etkili olan başvuru sitelerinin kutucuklarına yazılmaktadır.

    Ön Yazı Nedir?

    Ön yazı, cv’nizi kısaca değerlendirdiğiniz ve iş başvurusu amacınızı dile getirdiğiniz kompakt yazılara denilmektedir. Ön yazı örneği, cv örneklerinin de sunulduğu çeşitli alanlarda görüleceği gibi, oldukça kısa ve öz oluşturulmalıdır. Bu anlamda, seçilen hitap cümleleri de önem arz etmektedir. İş başvurularında ön yazı, işverenin dikkatini çekerse, cv’de değerlendirme yaparken de artı puan kazandırmaktadır.

    Ön yazı, bilhassa alanında yeni mezun kişiler için de ayrıca bir fırsat alanı yaratır. Çünkü, henüz deneyimsiz olan insanların kendilerini ifade etmelerine imkân sağlamaktadır. Özgeçmiş örneğiniz okunmadan önce, kariyer hedefinizden bahsedebileceğiniz küçük ama çarpıcı bir alandır ön yazı. O yönde, göze çarpması, ilk algı yaratması bağlamında da etkili bir yöntem sağlar.

    Ön yazı, kullandığınız dilin hâkimiyetini, Türkçeyle olan kıvrak ilişkinizi de gösterebileceğiniz bir alan açar. Bu yönde, kullanacağınız her sözcük, her cümle kalıbı karşıda hitap ettiğiniz kişide bir ilk algı yaratacaktır. İlk algı gerek ön yazıyla, gerek ilk buluşmada daima büyük bir opsiyon sağlayacaktır.

    İşverenin aklında yer etmeniz, diğer rakiplerinize önden de fark atmanız demektir. Dolayısıyla, küçük diye dikkate alınmayan her cümle, her metin, her jest, yapılan en ufak hareket bile karşıda bir algı yaratacaktır. İş görüşmelerinde hemen hemen her şeyi belirleyen şey, o ilk algıdır. Yarattığınız algılar toplamı da, sizin işi alıp almayacağınız konusunda kaderinizi belirleyecektir.

    Ön Yazı Başlığı Ne Olmalıdır?

    Ön yazı iş başvurusu yapacaklara açacağı alanla beraber, staj görecek kişilere de kendilerini ifade etme fırsatı yaratır. Ön yazılar genellikle Türkçe yazılsalar da, başvurularda istenilenlere yahut dil becerilerine göre, İngilizce ve kimi yabancı dillerde de yazılabilirler.

    Ön yazının yazılma amacı, öncelikle başvurulan kurumun ya da merkezin başındaki yahut ilgili birimindeki yetkiliyi onore etmektir. Ön yazı,  o anlamda kibarlığın ve zarafetin de göstergesini sağladığı için, ayrıca önemsenmektedir. Bununla birlikte, gelen onlarca, belki de yüzlerce cv başvurusunun içinde, işverenin veya ilgili birimdeki kişinin gözüne çarpmanız adına bir fırsattır.

    Ön yazıda kullandığınız dil, formel, nazik, mesafeli ve akışkan olmalıdır. Ön yazı adı üstünde, bir giriş taşıdığından mütevellit, asla uzatılmamalıdır. Ön yazıda asla ‘merhaba, selam, naber?’ gibi bir laubaliyet içerikleri bulunmamalıdır. Ayrıca, ‘nasılsın?’ vb. ifadelere de atıfta bulunan 2. tekil kişi dili kullanılmamalıdır. Ön yazı daima 2. çoğul kişi üstünden yazılmalıdır.

    İş arama sitelerinde de ön yazı kısmı hep bulunmaktadır. Bunu doldurup doldurmamak sizin seçiminize kalsa da, doldurmanız avantaj sağlayacaktır. O anlamda, kimi iş siteleri doldurduğunuz ön yazıları da saklamaktadır. Bir başka başvuruda yeniden onları otomatik olarak bulmanız mümkün olmaktadır.

    Ama ön yazı yazarken, nereye, nasıl bir kuruma, hangi büyüklük derecesine göre hitap ettiğinizin ayrıntıları çok önemlidir. Dolayısıyla, hangi kuruma başvurursanız başvurun, büyük de olsa, orta ölçekli de olsa, küçük bir yapılanma olarak da bilinse, kibarlık içeren bir dil her zaman artı puan hanenize eklenecektir. Nitekim her kişi, her kurum, her işveren önünde sonunda kibarlıktan, onore edilmekten, mesafeli ve yerinde iltifattan, kendinden emin bir zariflikten etkilenmektedir.

    Ön yazı yazarken, hitap ifadesiyle beraber, bitiriş ifadesi de önemlidir. Standart düzlemde, genellikle ‘saygılarımla’, ‘saygılarımı sunarım’, ‘saygılarımla, iyi günler dilerim’ gibi bitirişleri kullanmanız yeterli olacaktır.


    Cv Oluşturma

    Ön Yazı Adı Örnek

    Ön yazı adı genellikle, ‘iyi günler dilerim’, ‘iş başvurusu için’, ‘……. Pozisyonu için’ gibi alt başlıklarla yazılmalıdır. Genel başvurularda, özgeçmişin önüne küçük bir girizgâh şeklinde iletildiği gibi, iş başvurusu yapılan sitelerde de ön yazı yazmadan önce, başlık konulup konulmayacağı da sorulmaktadır. Ön yazı yazılırken, dikkat çekmek amacıyla, başlık mutlaka yazılmalıdır.

    Ön Yazı Adına Ne Yazılmalıdır?

    Örnek bir başvuru yapılması anlamında, yazılmalı denilen dört ön yazı örneğini aşağıya eklemek mümkündür. Şüphesiz, her alanda, o bölümün jargonuna göre bir içerik oluşturulabilir yahut kimi ön yazılar iş bulma sitelerinin kendi sözcük sınırlamasına göre değerlendirilebilir.

    Ön yazı genel başvuru için kullanıldığı gibi, spesifik başvurular/kadrolar için de kullanılabilir. Bununla birlikte, ilk başvuru ve staj için de çeşitli ön yazı modelleri geliştirilebilir. Yine de, genellikle hemen hemen her ön yazı birbirine içerik bağlamında benzemektedir.

    Ön yazı adına, genel dil ilkeleri doğrultusunda, tanımadığınız ama sizin için önemli bir pozisyonda olan kişiye hitaben bir ifade kullanılmalıdır. Ama, kişinin/kişilerin pozisyonları bilinmediği için, dil bilgisi kuralları dahilinde, ‘iyi günler dilenerek’ bir başlık atılması en uygun olanıdır.

    Tüm bunların ışığında, standart bir ön yazı örneği üstünden, iletişim şu şekilde kurulabilir:

    CV Ön Yazı Örnek 1:

    (Genel Başvuru)

    İyi günler diliyorum,

    ……………..………… kurumunuza yapmak istediğim iş başvurusu doğrultusunda, ekte ilettiğim özgeçmiş bağlamında, açmış olduğunuz pozisyonda ……………….……………….. statüsünde görev almak isterim.

    Bu yönde, tüm belgelerimi de eklediğim özgeçmişimi dikkate alırken, yeterlilik düzleminde kurumunuzda çalışma fırsatı edinirsem, çok memnun olacağımı belirtmek isterim.

    Saygılarımı sunuyorum.

     CV Ön Yazı Örnek 2:

    (Daha Özel Bir İhtisas Alanı İçin Başvuru)

    İyi günler diliyorum,

    ……………………………. kurumunuzda …………………………………… pozisyonunda açmış olduğunuz bölüm için yeterlilik taşıdığımı düşünmekteyim. Daha önceki tecrübelerimi de değerlendirmenizi de talep ederek, sizinle çalışmaktan kıvanç duyacağımı belirtmek ister; saygılarımı sunarım.

    CV Ön Yazı Örnek 3:

    (İlk Pozisyon Başvuruları İçin)

    İyi günler diliyorum,

    ……………………. kurumunuzda ………………………………. pozisyonunda sizinle çalışmaktan onur duyacağımı belirtir, eğitimini başarıyla tamamlamış biri olarak öz geçmişimi değerlendirirken başarı kıstaslarımı da gözden geçirmenizi rica ederim.

    Kurumunuzun ilgili pozisyonunda kariyer gelişimimi arttırmak, benim için oldukça önem arz etmektedir. Bana bu fırsatı sunarsanız, sizinle çalışmaktan kıvanç duyacağımı belirtmek isterim.

    CV Ön Yazı Örnek 4:

    (Staj Başvurusu İçin)

    İyi günler diliyorum,

    ………………………… kurumunuzda ………………….…………. pozisyonda staj yapmak üzere başvuru yaptığımı belirtmek isterim. Saygın kurumunuzda ilgili yahut ona yakın bir pozisyonda staj yapmak, kariyer hedeflerim bağlamında beni de çok geliştirecektir. Bu yönde, bana bu fırsatı verirseniz çok memnun olacağım.

    Saygılarımı sunarım.

     


    Cv Oluşturma