Özgeçmiş İle CV Arasındaki Farklar Nelerdir?

İçerikler


    CV ve özgeçmiş arasındaki farkı irdelemek için ilk önce bu ikisinin ne olduğunu belirlemek gerekir. Curriculum Vitae olarak karşımıza çıkan CV’ler kişilerin sahip olduğu becerileri ön plana çıkaran ve yine aynı kişilerin deneyimlerinden bahseden metinler olarak bilinmektedir. CV hazırlama işlemi alınan tüm eğitimler, bilinen tüm yazılım ve diller hesaba katılarak yapılmaktadır. Söz konusu özgeçmiş olduğunda ise bazı farklılıklar ortaya çıkar. Özgeçmişler CV’lere göre daha kısadır. İş başvurularında talep edilen belgelerin büyük bir kısmı özgeçmiştir. Özgeçmişlerde çeşitli kimlik bilgileri, bazı başarılar ve beceriler, eğitim ve iş deneyimi gibi hususlar olabildiğince kısa bir biçimde karşı tarafa aktarılır.

    Özgeçmiş Ne Zaman Gereklidir?

    Çalışma hayatına atılmak isteyen kişilerin muhakkak birer tane özgeçmişe (resume) ve CV’ye sahip olması gerekmektedir. Farklı kurumlar iş başvuruları esnasında ikisinden birini talep eder. Özgeçmişler Türkiye’de CV’lere göre daha sık talep edilen metinlerdir. Başvuru yoğunluğunun çok olması ve özgeçmişlerin genellikle bir sayfadan oluşması ülkemizde özgeçmişleri daha kullanışlı hale getirmektedir. Ancak burada herkesçe kabul edilmiş bir standart yoktur. Bir kurum başvuru esnasında sizin geçmiş deneyimlerinize vakıf olabilmek adına herhangi bir belge talep edebilir.

    Özellikle üniversite çağındaki kişilerin özgeçmiş hazırlama ve doldurmaya dair bilgi sahibi olması gerekmektedir. Temel mantığı çok basit olsa da özgeçmişler belirli kurallara göre hazırlanması gereken metinlerdir. İyi bir özgeçmiş, sahibinin diğer adaylar arasından sıyrılmasına yol açabilir.

    Özgeçmiş ve CV’lerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

    Hem özgeçmiş hem de CV’ler oluşturulurken bazı konularda dikkatli olmak gerekir. Eğitim, iş tecrübeleri ve çeşitli beceriler her ikisinde de doğru bir sıralama ile aktarılmalıdır. Şayet iş tecrübesinin önem kazandığı bir pozisyona başvuruluyorsa özgeçmiş ve CV oluşturma sırasında iş deneyimleri üstte tutulmalıdır. Gidilen okullar yada alınan eğitimler bir farklılık yaratacaksa eğitim geçmişi daha dikkat çekici bir pozisyona konumlandırılmalıdır. Hem CV’ler hem de özgeçmişler çeşitli şablonlara göre oluşturulmaktadır. Bu şablonlara vakıf olmak işe alım sürecini direkt olarak etkileyebilir.


    Cv Oluşturma