Stajyer Öğrenciler için Cv Hazırlama Rehberi

İçerikler


    Türkiye’de lisede ya da üniversitede okuyan ve staj yapması gereken birçok öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin en çok zorlandığı kısımlardan biri şüphesiz ki cv hazırlama olacaktır. Çünkü doğal olarak neyin nasıl yapılacağı konusunda henüz deneyim kazanmamış olurlar. Staj yapmak istedikleri yer için cv hazırlaması gereken öğrenciler, bu konuda çeşitli arayışlar içinde olmaktadır.

    Bu öğrencilerin cv konusunda edindikleri bilgiler, yeni mezun durumunda olmaları dahilinde de işlerine yarayacak ve iş başvurusunun ilk adımında gerekli bilgileri edinmiş olacaklardır. Bu yüzden, stajyerlerin dikkatli bir şekilde okuması gereken bu yazımızın özünü cv hazırlama konusu oluşturacaktır.

    İnternet sitemizden size uygun olduğunu düşündüğünüz tasarımda hazır CV oluşturabilir; kendinizi en iyi şekilde ifade edebilirsiniz.

    Cv, iş arayan bir kişiyi kısaca tanıtan dosyalar olarak görünmektedir. Bu dosyada kişisel bilgiler, mesleki tecrübeler, kişinin eğitim durumu gibi bilgiler bulunmaktadır. Bu yüzden, cv hazırlama mühim bir konu olmakla birlikte, aynı zamanda dikkat gerektiren bir iştir. Her cv, işveren açısından kabul görmemekle birlikte düzgün hazırlanmış bir cv, iş başvurusu yapan kişinin ön planda olmasını sağlamaktadır. Bu sebeple, yazımızın konusunu oluşturan stajyerlerin cv hazırlarken çeşitli kurallara uyması ve bu kurallar dahilinde etkili bir cv hazırlaması gerekmektedir.

    Stajyerlerin Cv Hazırlarken Dikkat Etmesi Gerekenler

    Stajyer öğrenci, etkili ve doğru bir cv hazırlamak için bazı kuralları bilmek zorundadır. Bu kurallara göre yazılmış cv’leri ile staj yapmak istedikleri kurumlar tarafından fark edilir ve hayatlarının geri kalanı için de adeta bir ön bilgi edinmiş olurlar. Bu yazımızda öğrenci cv hazırlama konusunda, sizi ön plana çıkaracak bilgileri edinebileceksiniz. Bir stajyer cv hazırlarken hangi kurallara uymalı, nelere dikkat etmelidir?

    Aslında stajyer öğrencilerin cv’leri ile normal cv’ler benzerlik göstermektedir. Fakat stajyer öğrenci, henüz alanında deneyim kazanmadığı için cv’sindeki bilgilerin bir kısmı normal cv’lere göre daha az olacaktır. İş deneyimine sahip olmayan bu öğrenciler, cv’lerinin geri kalan kısımlarında daha fazla bilgi verebilir; kendilerini detaylı ama akıcı bir şekilde anlatabilir.

    Dilin akıcı olması çok önemli. Gereksiz kelime ve cümlelerden kaçınarak ama gerekli bilgileri de vererek yani az sözle çok şey anlatarak bir cv hazırlanmalı. İmla kurallarına hassasiyet göstermek de diğer önemli hususlarda bir tanesidir. Kendi dilinde yetkin olmayan bir kişi, işveren tarafından hoş görülmeyecektir. Ayrıca uzun paragraflardan da kaçınmak gerekir. Çünkü uzun paragraflar birçok insanın gözünü korkutur.

     Bunların yanı sıra cv’deki bilgilerin doğru olması çok önemlidir. Yalan bilgiler, stajyer öğrencinin başını ağrıtacaktır. Cv’ye bakan işverenin aklında hiçbir soru işaret kalmaması gerekir. Bu yüzden, her şeyin akıcı bir dille anlatıldığına emin olmak gerekir. Çünkü cv, bir insanla ilgili edinilen ilk bilgilerin bütününü oluşturur. Cv’yi okuyan işveren, sürekli farklı bir soru soruyorsa o cv, eksik demektir.

    Öğrencilerin Staj Başvurusunda Nasıl Bir Cv Hazırlaması Gerekir?

     Öğrenciler, cv hazırlarken bazı kritik noktalara dikkat etmek durumundadır. Kritik öneme sahip bu noktaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

    • Stajyer öğrencilerin, staj veya iş deneyimlerinin tanımlarını yazmaları gerekmektedir. Böylelikle işveren, öğrencinin hangi işlerde çalıştığını rahatlıkla anlayacaktır.
    • (Varsa) tez çalışmaları, okul projeleriyle ilgili özet bilgileri yazmaları, işveren açısından olumlu karşılanacaktır.
    • Öğrenci, herhangi gönüllü bir çalışmada bulundu ise bunu da cv’ye uygun bir şekilde yazması gerekmektedir.
    • Cv’ye mutlaka bir ön yazı eklenmelidir. Bu ön yazıda, staj için uygun olunan gün ve saatler belirtilmelidir.
    • Cv’de kullanılan dil sade ve anlaşılır olmak durumundadır. Laf kalabalığı, işveren açısından olumsuz bir unsur olarak görülecektir.

    Cv Oluşturma

    Yeni Mezun Cv Hazırlama

     Üniversite öğrencisi, henüz okulunu bitirmeden “Nasıl bir cv hazırlamalıyım?” sorusuyla baş başa kalmaktadır. Çünkü birçok insan iş aramakta ve bazıları iş bulma konusunda çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Bu zorlukları önlemek isteyen kişi, işini garanti altına almak isteyecektir. Peki yeni mezun nasıl bir cv hazırlamalı ve cv’sinde nelere dikkat etmelidir?

    1. Kişisel Özellikler: Bu kısımda kişisel bilgilere yer vermek gerekmektedir. (Ad-soyad, adres, iletişim bilgileri)
    2. Eğitim Bilgileri: Eğitim bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Cv’de ters bir kronoloji izlenir. Bu hususa da büyük önem verilmelidir.
    3. İş Deneyimleri: Nerelerde nasıl bir iş tecrübesi kazanıldıysa bu kısma eklenmelidir. Ama dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Hangi işe başvurulacaksa onunla uyumlu olan deneyimler eklenmelidir. Yeni mezunların iş deneyimi konusunda anlatacak çok şeyleri olmayabilir. Bu da çok doğaldır. Bu kısımda staj yapıldı ise staj bilgileri de yer almalıdır.
    4. Yeterlilikler: Bilgisayar bilgisi, yabancı dil bilgisi gibi başlıkların ekleneceği bir kısım olan “yeterlilikler” gerçekten sahip olunan becerilerin var olması gereken bir bölümdür. Bu sebeple, özellikle bu kısımda doğru bilgiler verildiğinden emin olunması gerekmektedir.
    5. İlgi Alanları: Kişi neye ilgi duyuyorsa bunu “ilgi alanları” kısmına yazmalıdır. Fakat ilgi duyulan şeyin, aktif olarak yapılması gerekmektedir.
    6. Okul Dışı Etkinler: Gönüllü olarak yapılan faaliyetler varsa onlar da yazılmalıdır. Bu, o kişinin ne kadar aktif olduğunu ve sosyallik konusunda kendisini geliştirmiş olduğunu gösterecektir.

     Yeni mezunların cv hazırlarken dikkat etmesi gereken noktalar yukarıda sıralanmış olmakla birlikte, üzerinde durulması gereken birkaç kısım daha bulunmaktadır. Deneyimsiz olan bir insan, kendini nasıl ön planda gösterebilir? Yalan yanlış bilgilerde değil tabi ki! Cv’deki bütün bilgilerin doğru olması gerekir. Bunun yanı sıra deneyim konusunda fazla zamanı olamamış yeni mezunlar, kendilerini ikna kabiliyetleri ve düzgün diksiyonlarıyla ön plana çıkarabilir. Yeni mezun olan bir insandan 5 yıl tecrübe istemek elbette ki mümkün değil. Tabi yeni mezunlara bu şekilde yaklaşan işverenler de bulunmakta!


    Cv Oluşturma