Başvuruda Öne Çıkaracak 7 Özgeçmiş Tüyosu

İçerikler


Özgeçmiş hazırlama sürecinde neredeyse çoğu aday klişe özgeçmişler oluşturur. Tabi, insan kaynakları tarafından klişe olan özgeçmişler bir kenara, özgün ve yaratıcı olan özgeçmişler bir kenara koyulur. Bu nedenle de işverenin veya insan kaynaklarının dikkatini çekmek istiyorsanız mutlaka özgeçmiş tüyoları hakkında fikir edinmeniz gerekiyor. Peki, bu tüyolar nedir?

  1. Tek sayfa kullanmak
  2. Yazım ve imla kurallarına uymak
  3. Dosyayı isimlendirmek
  4. Dosya formatını ‘’PDF’’ yapmak
  5. Dikkat çekici şablon kullanmak
  6. Pozisyona uygun yeteneklere yer vermek
  7. Özgeçmiş içerisinde tutarlı olmak

Tek Sayfa Kullanmak

İnsan kaynakları yöneticilerinin özgeçmişlere ayırdıkları süre ortalama 20 saniye civarındadır. Bu nedenle de kendinizi tek sayfada anlatmak zorundasınız. Özgeçmiş kuralları dikkate alınarak nizami bir şekilde hazırlanan özgeçmişlerin öne çıkacağını unutmamalısınız. Bilgileri eklerken ‘’Algı’’ ile göstermek istediğiniz bilgileri daha dikkat çekici yerlere yerleştirip, insan kaynaklarının dikkatini çekebilirsiniz.


Cv Oluşturma

Yazım ve İmla Kurallarına Uymak

Birçok işverenin ve insan kaynakları müdürünün hassas noktası ‘’Türkçe kuralları’’ dır. Eğer, Cv’nizde aksi yönde bir hareket yapılmışsa maalesef Cv’nize bakılmadan bir köşeye atılabilir. Bu yüzden bu tür küçük detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.

Dosyayı İsimlendirmek

Cv oluşturma sürecini başarı ile tamamladınız ve dijital olarak gönderim aşamasındasınız. Ne yapmalısınız? Etkili özgeçmiş için mutlaka ama mutlaka dosyanızı adlandırmalısınız. İş başvurularında binlerce isimsiz dosyanın gittiğini unutmamalısınız. Diğerlerinden bir adım öne çıkmak istiyorsanız isim-soyisim-cv şeklinde dosyanızı isimlendirmelisiniz.

PDF Formatında Dosya Göndermek

Özgeçmiş tüyoları arasında belki de en bilinmeyen olanı bu diyebiliriz. Bu tüyonun önemi ‘’Erişim’’ den geliyor. Özgeçmiş hazırlamak için Word kullanıp, kayıt ettiğiniz de karşı tarafa da bu format ile gönderirsiniz. Ancak, karşı tarafta kullandığınız sürüm yoksa? Bu yüzden de bu tarz erişim problemleri yaşamamak için mutlaka PDF formatını kullanmalısınız.

Dikkat Çekici Şablon Kullanmak

Dikkat çekici cv şablonları, iş başvuru sürecinde sizi bir adım öne çıkarabilir. Kullandığınız şablondan bile ne kadar ‘’Kreatif’’ biri olduğunuz anlaşılabilir.

Pozisyona Uygun Yeteneklere Yer Vermek

Cv hazırlarken birçok kişinin yaptığı hata; bir pozisyona uygun olmayan tüm yetenekleri yazmak olarak görülüyor. Peki, Cv yetenek kısmı nasıl olmalı? İlk olarak yapmanız gereken şey; pozisyona uygun bir şekilde yeteneklerinizi tespit etmek olacaktır. Bunun paralelinde de pozisyona uygun yeteneklerinizi belirtmeniz gerekir.

Pozisyon ve kendiniz ile alakası olmayan yetenekleri eklemeniz sizin için kötü olacaktır.

Özgeçmiş İçerisinde Tutarlı Olmak

Özgeçmiş hazırlama sırasında ‘’Tutarlı’’ olabilmek için zaman kiplerine dikkat etmelisiniz. Kronolojik sıralamalarda hata olmaması ve bilgilerin doğru bir şekilde girilmesi karşı tarafa güven verecektir.


Cv Oluşturma